Reduciranje upisa

Zbog nedostatka sredstava ove godine bez novih studenata na riječkom odsjeku Muzičke akademije?

Ingrid Šestan Kučić

Umjetnički voditelj Odsjeka izv. prof. Vladimir Babin / Foto: D. ŠKOMRLJ

Umjetnički voditelj Odsjeka izv. prof. Vladimir Babin / Foto: D. ŠKOMRLJ

Naši su profesori tu jednu godinu spremni i volonterski odraditi pa složi li se Ministarstvo, ipak ćemo provesti upise s manjim brojem kandidata, kaže prof. Babin



RIJEKA » Riječki Područni odsjek Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu ove godine najvjerojatnije neće upisati novu generaciju studenata, a razlog su, kaže umjetnički voditelj Odsjeka izv.prof. Vladimir Babin, nedostatna financijska sredstva. Jednogodišnje pauziranje upisa, dodaje, nikako ne znači da će se Područni odsjek ugasiti, a ni odluka o neupisu još uvijek nije službena.


   – Postoji mogućnost da nećemo provesti upise, no isto tako postoji mogućnost da ćemo na svaki studijski program upisati po jednog studenta ukoliko dobijemo dopusnicu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Na naša tri odjela svake godine upišemo svega četiri do pet studenata pa jedna godina bez upisa nije ništa dramatično. Nemamo samo mi problema s upisom, već i sama Muzička akdemija kojoj su također zbog ušteda smanjene upisne kvote. Naši su profesori tu jednu godinu spremni i volonterski odraditi pa ukoliko se Ministarstvo složi, ipak ćemo provesti upise s manjim brojem kandidata, a možda se i nađu sredstva za jednog studenta po programu, pojašnjava izv.prof. Babin.


   Dodajući kako Ministarstvo traži reduciranje troškova, umjetnički voditelj naglašava da to ne znači kako se naredne godine upisi neće redovno provesti te da za studente koji trenutno studiraju na Područnom odsjeku nema bojazni od gašenja ustanove koja egzistira već 20 godina. Riječ je o dvadesetak studenata koji pohađaju petogodišnju nastavu pjevanja, klavira ili gitare, a nastavu održava 22 stalnih i vanjskih nastavnika.