Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
21. listopada 2019.
Ispis članka: ŽUPANIJA ČESTITALA VATRENIMA Političari se ne bi trebali samo ljubiti i grliti nego podržati Opatijsku inicijativu - Novi List

NoviList.hr

ŽUPANIJA ČESTITALA VATRENIMA Političari se ne bi trebali samo ljubiti i grliti nego podržati Opatijsku inicijativu

Podžupan i pročelnice

16. srpanj 2018 11:33

Napisao: Tihana Tomičić

Kad bi turisti kroz boravišnu pristojbu izdvajali samo jedan euro dnevno više, to bi bilo 18 milijuna eura godišnje za sport u PGŽ, drži Marko Boras Mandić

Foto Sergej Drechsler

RIJEKA Uz čestitke srebrnim hrvatskim nogometašima, a posebno riječkom reprezentativcu Filipu Bradariću, zamjenik župana Marko Boras Mandić pozvao je s redovitog press kolegija Primorsko-goranske županije sve političare u Hrvatskoj da se manje ljube, grle i slikaju u VIP ložama, a da više svoga truda utroše u to da hrvatski sportaši, svih sportova, dobiju bolju sportsku infrastrukturu. 

Za luku Cres 34 milijuna kuna

U uređenje zapadnog dijela luke Cres do kraja 2021. godine bit će utrošeno oko 34 milijuna kuna, najavila je pročelnica Milošević. Radi se o bespovratnim EU sredstvima kojim će se urediti lukobran u dužini 185 metara, širine 6 metara, te ostatak obale u tom dijelu luke.
– To je krasan iznos bespovratnih sredstava, čime će se uvelike uljepšati i modernizirati Cres, kazala je pročelnica.

Također, pozvao je sve da se oživotvori tzv. Opatijska inicijativa koja, među ostalim, predviđa veća izdvajanja za sport, posebno iz boravišne pristojbe.

– Hrvatska ima oko 86 milijuna noćenja godišnje, a samo PGŽ oko 18 milijuna noćenja. Kad bi turisti kroz boravišnu pristojbu izdvajali samo jedan euro dnevno više, to bi bilo 18 milijuna eura godišnje za sport u PGŽ. S tim možemo u samo jednoj godini sagraditi novu Kantridu, ili dovršiti cijeli projekt Platka, ili graditi biatlonske staze u Gorskom kotaru ili bazene po Krku. Vrijeme je za zakonske promjene i zato pozivam sve političare u Hrvatskoj da iskoriste ovaj trenutak i našim sportašima osiguraju bolju infrastrukturu, jer oni su najbolji promotori Hrvatske u svijetu – rekao je Marko Boras Mandić.

Po njemu, ta infrastruktura je sada za sve sportove u Hrvatskoj preskromna, a smatra i kako bi i HNS trebao svoj prihod od oko 30 milijuna dolara nakon Svjetskog prvenstva trebao također uložiti u sportske objekte. Pozvao je i da se VAR sustav kontrole igre uvede u prvu hrvatsku nogometnu ligu: »Vrijeme je da se hrvatskom nogometu vrati poštenje«, kazao je Boras Mandić.

On je iznio i podatke o prvom krugu upisa u srednje škole u PGŽ: svi gimnazijski programi u Rijeci, Opatiji, Crikvenici i otocima su popunjeni sto posto, jednako kao i obje Elektro škole u Rijeci, te Medicinska, Tehnička i Pomorska škola. Naslabiji interes je za srednje škole u Delnicama i Čabru, te Talijansku školu u Rijeci i Graditeljsku školu, za koje je popunjeno tek oko pola mjesta. Ukupno, na raspolaganju je bilo preko 2.900 mjesta, a sada ih je za drugi krug slobodno još oko 400, rekao je podžupan.

Županija će, kako je najavio, i ove godine izdvojiti sredstva za nastavak rada Državnog hidrometeorološkog zavoda – Pomorskog centra u Rijeci. Riječ je o iznosu od 128.000 kuna, čime se financiraju troškovi najma i drugi tehnički troškovi.

Pročelnica za poduzetništvo Melita Raukar najavila je potpore poljoprivrednim gospodarstvima u visini od skoro pola milijuna kuna, za nova i mala gospodarstva, a također je najavila i kako nacionalni program ruralnog razvoja predviđa potpore u visini od skoro milijardu kuna, te je pozvala gradove i općine da to iskoriste i kandidiraju se za te potpore, koje se osobito daju za gradnju dječjih vrtića u ruralnim krajevima, i slične projekte.

Pročelnica za pomorstvo i promet Nada Milošević najavila je pak ulaganja ŽUC-a u tri prometnice: uredit će se i proširiti još skoro kilometar ceste prema Platku, potom oko 1,2 kilometra ceste Lič-Lukovo, čime će ona biti gotovo sto posto dovršena, a uredit će se i lokalna prometnica Podbadanj kod Crikvenice.