JRE

Vrhunski chefovi od riječke ribarnice stvorili gastro prijestolnicu

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA – Najljepša ribarnica u Hrvatskoj, impresivno secesijsko zdanje na riječkoj tržnici, postalo je u subotu navečer središtem u kojem su gastronomskim iskoracima najbolji chefovi Hrvatske oduševili 200 gostiju.


Godišnje JRE okupljanje, prvo u Rijeci, dovelo je 15 restorana tog sustava od kojih njih tri imaju i Michelinovu zvjezdicu.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza





Zbog tog unikatnog događaja »prekrojen« je bio i parter ribarice u kojem su stoljetni kameni bankovi dobili promijenjene pozicije kako bi oslobodili prostor za goste.


Uokrug tog prostora poredali su se kuhari, njih 15 iznosili su svoje gastronomske kreacije čiji je zajednički nazivnik bila dakako – riba.


Kombinacije od kojih većina od nas nikad ne bi dovodila u suodnos stvarale su unikatne kreacije što su pokazale kako Hrvatska definitivno prerasta u gastronomsku velesilu.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Što bi se moglo reći i za vinsku listu te onu maslinovih ulja što su pratila gastronomski dio priče.


Ujedno ovim je događajem na jedan simbolički način najavljen i dio priče s kojim Rijeka u EPK godini želi pokazati kako je grad kulture i u gastronomskom smislu.


S obzirom na oduševljenje gostiju, sadržajem ali i prostorom te općim ugođajem, a događaju je prisustvovala i nekolicina specijaliziranih novinara iz Berlina, Beča, Slovenije,… Rijeka je na dobrom putu poentirati i na tom planu.


Uz sustav Jeune Restaurateurs Hrvatska supokrovitelji ove iznimne manifestacije bili su i Grad Rijeka kao i njegova Turistička zajednica, te TZ Kvarnera.


Važno je istaknuti kako će prihod od ulaznica čija je cijena bila 400 kuna biti uplaćen za dodatno uređenje kuharskog praktikuma opatijske Ugostiteljske škole jer gastronomija kakvu smo vidjeli svakako treba i nove, mlade, kreativne snage.