Premijer dao podršku

Vlada potpisala 30 milijuna za Rijeka EPK

Damir Cupać

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Na ovaj način su stvoreni uvjeti da sljedeće godine imamo normalnu pripremu projekta koji nije samo riječki, već je hrvatski, izjavio je Obersnel



RIJEKA – Gradonačelnik Vojko Obersnel potpisao je ugovore s ministrom turizma Garijem Cappellijem i ministricom turizma Ninom Obuljen Koržinek kojim je osigurano nešto manje od 30 milijuna kuna iz državnog proračuna za financiranje projekta Europske prijestolnice kulture u sljedećoj godini.


Prije potpisivanja ugovora Obersnel je sa suradnicima odradio radni sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i gotovo cijelim njegovim kabinetom kako bi poslao poruku da podržava projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine.


– Zadovoljstvo mi je što mogu pozdraviti premijera Andreja Plenkovića i pola njegove Vlade. Veseli me što smo potpisali ugovore koji jamče nastavak financiranja Europske prijestolnice kulture. Vlada je sve svoje obveze ispoštivala i kada je riječ o financijskoj pomoći, ali i o logističkoj potpori.




Na ovaj način su stvoreni uvjeti da sljedeće godine imamo normalnu pripremu projekta koji nije samo riječki, već je hrvatski, izjavio je Obersnel.



Ministrica kulture Nina Obiljen Koržinek naglasila je da je projekt Europske prijestolnice kulture izuzetno složen jer povezuje niz segmenata, od onog kulturnog do segmenta kojega je sastavni dio lokalni razvoj. Riječ je o projektu koji je jedinstvena prilika za promociju Rijeke i Hrvatske, tim više što je Rijeka EPK u 2020., godini kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom.


Imamo jedinstvenu priliku za suradnju svih razina vlasti, ali i za suradnju s umjetnicima i kreativcima, rekla je Obuljen Koržinek.


Ministar turizma Gari Cappelli još je jednom ponovio da riječki projekt EPK ima maksimalnu podršku Vlade.


– Zahvaljujući projektu EPK bit ćemo u središtu zanimanja Europe i svijeta. Kultura će biti dodatan poticaj da što više ljudi dođu u Rijeku i Hrvatsku. Nadam se da će se na taj način stvoriti uvjeti za još veći razvoj Rijeke. Veliki sam optimist da će EPK 2020. biti dobra priča i za Rijeku i za Hrvatsku, zaključio je Cappelli.