Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Ispis članka: Viškovo dobilo proračun za 2019. – iznosi 63,7 milijuna kuna - Novi List

NoviList.hr

Viškovo dobilo proračun za 2019. – iznosi 63,7 milijuna kuna

Sjednica Općinskog vijeća

21. prosinac 2018 20:07

Napisao: Sanja Gašpert

Kao kapitalne projekte, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović istaknula je rekonstrukciju ceste Mladenići – Ronjgi, proširenje groblja, izgradnju područnog vrtića Marčelji, dovršetak projektne dokumentacije za projekte OŠ Marinići i Kuće Halubajskega zvončara, parkirališta kod groblja i zdravstvene stanice, stepeništa od Milihova do trga kod crkve u Viškovu, uređenje javne površine u Marinićima, izgradnju nathodnika od škole do općine, projekt energetske obnove OŠ Sv. Matej te otkup zemljišta za buduće projekte

Dokument usvojen s devet glasova za  / Snimio Roni BRMALJ

VIŠKOVO Općinsko vijeće Viškova većinom je glasova, s devet za, a riječ je o vijećnicima većinske koalicije SDP-PGS-HSU i nezavisnoj vijećnici Kseniji Žauhar, te sedam protiv, vijećnika oporbene koalicije HDZ-HSS, nezavisne Mirne Međimorec i Bojana Kurelića iz Akcije mladih, usvojilo proračun za 2019. godinu u iznosu od 63.720.000 kuna, što je 9 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Kao kapitalne projekte, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović istaknula je rekonstrukciju ceste Mladenići – Ronjgi, proširenje groblja, izgradnju područnog vrtića Marčelji, dovršetak projektne dokumentacije za projekte OŠ Marinići i Kuće Halubajskega zvončara, parkirališta kod groblja i zdravstvene stanice, stepeništa od Milihova do trga kod crkve u Viškovu, uređenje javne površine u Marinićima, izgradnju nathodnika od škole do općine, projekt energetske obnove OŠ Sv. Matej te otkup zemljišta za buduće projekte.

Načelnica Udović izvjestila je vijećnike kako u petak slijedi potpisivanje ugovora s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o financiranju projekta Dječji vrtić Viškovo – područni objekt u Marčeljima, vrijedan 4.745.000 kuna, koji se sufinancira s ukupno 80 posto od prihvatljivih troškova, od čega 85 posto iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 15 posto od strane Republike Hrvatske, dok će ostatak sredstava osigurati Općina Viškovo.

Ugovorom će se osigurati 3,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za spomenuti objekt, kojim će se, kazala je Udović, osigurati dodatni kapaciteti za pedesetak mališana . Također, Udović je istaknula kako projekt izgradnje područnog vrtića u Marčeljima nije bio uvršten u prvotni prijedlog proračuna, jer se tada još nije znalo kada će biti potpisivanje ugovora, pa je na samoj sjednici Vijeća uvrstila projekt u novi proračun za 2019. godinu.

Sanja Udović, Viškovo, snimio Roni BRMALJ

U dvosatnoj raspravi o proračunu, Marina Tomić Pujić (HDZ) kritizirala je »previše novaca za reprezentaciju, kao i promociju Viškova kao turističke destinacije«.

Obmanjujete javnost najavom projekata koji se neće realizirati. Ovaj proračun promovira politiku »zaduži se i potroši novac kako god« i zato za nas nije prihvatljiv, kazala je Pujić, dok je njezin stranački kolega Duško Brkić kazao kako Viškovo ima kulturnu baštinu, ali i tri smetlišta te prigovorio povećanim rashodima za zaposlene.

Načelnica Udović kazala je kako su razlog tome nova zapošljavanja, pa će tako Općina zaposliti komunalnog redara, referenta za EU projekte, kao i referenta za naplatu vodne naknade.

Viškovo, Ksenija Žauhar, snimio Roni BRMALJ

Bojan Kurelić iz Akcije mladih kazao je kako neće glasati za proračun jer nema povjerenja u njegovu realizaciju, dok je nezavisna Mirna Međimorec kazala kako proračun nije realan i ne pokazuje kada će najavljeni projekti biti završeni.

Isak Jaganjac, predsjednik Kluba vijećnika SDP-PGS-HSU, kazao je kako je proračun štedljiv, realan i razvojni jer donosi kvalitetne projekte spremne za povlačenje sredstava EU fondova. 

Viškovo, snimio Roni BRMALJ

Viškovo, snimio Roni BRMALJ