U Filodrammatici

Veliki finale 6. CapoeiraFesta: Riječki capoeristi dobili nove špagice

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Capoeira Final Showom, održanim u Filodrammatici, završio je 6. CapoeiraFest, međunarodni festival brazilske kulture u Rijeci, koji je od 21. do 29. travnja nizom događanja organizirala Capoeira grupa Jacobina Arte Rijeka.


– Ovogodišnji je CapoeiraFest u Rijeku, uz domaće, privukao i capoeriste iz drugih zemalja, pa su tako danas s nama i gosti iz Brazila, Francuske, Njemačke, Italije, Grčke, Mađarske i Austrije, a među njima i predstavnici brazilske ambasade u Hrvatskoj. Danas je posljednji dan manifestacije, kada organiziramo takozvani batizado, odnosno krštenje za članove koji prvi put postaju capoeristi i dobivaju špagice. Danas će dvadesetak naših članova dobiti svoju špagu, među kojima i nekolicina njih prvu, od ukupno petnaest koje se dobivaju za određene razine vještina – od učenika do majstora. Izuzetno smo zadovoljni kako je prošao ovogodišnji festival. Cijeli tjedan organizirali smo razna događanja na brojnim lokacijama, predavanje o Brazilu i brazilskoj kulturi, ali i brojne radionice povezane s brazilskom kulturom – radionice za djecu i odrasle, radionice sambe, afro-brazilskih plesova i perkusija. Radionice su bile sastavljene od upoznavanja s brazilskom vještinom capoeire, povijest, osnovni i napredni pokreti, preko sviranja instrumenata i pjevanja te njihove primjene u roda de capoeira. Sinoć je organiziran i Brazil night party koji je održan na Botelu Marina, uz profesionalne brazilske plesačice koje su izvodile acro show – kazao je Damir Stojanovski, trener i suorganizator festivala. Dodao je kako se osnove capoeire mogu naučiti u svega nekoliko mjeseci, a potom slijedi nadogradnja. Ovu vještinu mogu naučiti i mladi i stari, nema dobnih gradnica.


Capoeira grupa Jacobina Arte Rijeka već jedanaest godina djeluje u Rijeci u širenju brazilskog duha, a danas broji četrdesetak članova. CapoeiraFest je pokrenut sa svrhom promoviranja brazilske kulture i capoeira vještine te uključivanja mladih na bavljenje sportsko-kulturnim aktivnostima, razvoj tolerancije i poštovanja, promocije afro-brazilske kulture te edukacije društva i zajednice prema novim oblicima izražavanja.