Petogodišnja trakavica

Valerij Jurešić smijenjen s mjesta pročelnika PGŽ-a za kulturu. On najavljuje ustavnu tužbu

Damir Cupać

Valerij Jurešić / Foto: S. DRECHSLER

Valerij Jurešić / Foto: S. DRECHSLER

 Poanta "slučaja Jurešić" je da je na jednoj od najvažnijih funkcija u Primorsko-goranskoj županiji sjedio čovjek koji nije imao uvjete za izbor na pročelničko mjesto



S današnjim danom imenovana je privremena pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Tamara Carević-Baraba, dosadašnja voditeljica Ureda unutarnje revizije. Tamara Carević-Baraba imenovana je umjesto pročelnika Valerija Jurešića kojem je na temelju sudske presude prestao radni odnos u Primorsko-goranskoj županiji.


Naime, presudom Visokog upravnog suda u RH odbijena je žalba Valerija Jurešića, te je potvrđena presuda Upravnog suda u Rijeci.


Donošenjem pravomoćne odluke u tom upravnom sporu izvršeno je rješenje župana o ukidanju rješenja o imenovanju Valerija Jurešića, navodi se u očitovanju Primorsko-goranske županije nakon što je okončana sramotna priča koja traje godinama, a u čijoj je biti to da je na jednoj od najvažnijih funkcija u Primorsko-goranskoj županiji sjedio čovjek koji nije imao uvjete za izbor na pročelničko mjesto. 




Sam Jurešić kaže kako će podnijeti ustavnu tužbu zbog povrede prava na rad


– Nažalost, presuda je potvrdila nalaz Upravnog nadzora i Upravnog suda u Rijeci. Time je potvrđeno kako se svi mi koji smo radno iskustvo stjecali u okvirima nezavisnog sektora, odnosno nezavisne kulture nalazimo u podređenom položaju.


Nalaz i presude protupravno su izjednačili pojmove radnog staža i radnog iskustva i presudili da potvrde za godine koje sam proveo radeći u svojoj tvrtki, tvrtki moje supruge i atletskom klubu vrijede manje od evidencije iz elektroničke radne knjižice koja uopće ne služi kao evidencija radnog iskustva, niti je takvom tretira ijedan natječaj. Naime, to bi značilo da preslikom radne knjižice dokazujete što ste zaista radili, te potvrde poslodavaca ne bi ničemu ni služile.


Svoju ću pravnu bitku nastaviti ustavnom tužbom zbog povrede prava na rad i pravično suđenje. S druge strane, ponosan sam što sam i ovaj put, kao i na svakom svom radnom mjestu dosad, svu svoju plaću priskrbio sam i nisam opterećivao javni proračun. Naime, svojim sam radom osigurao stotinjak milijuna kuna prihoda za Primorsko-goransku županiju iz EU fondova te pomogao otvaranju brojnih radnih mjesta. Tako kanim raditi i ubuduće – komentirao je presudu Valerij Jurešić.