Godine prolaze, Novi list piše

VREMEPLOV NOVOG LISTA Nema novca za čišćenje grada, zagađeni riječki zaljev i pun brod hašiša

Šarlota Brnčić

snimio: Vedran Karuza

snimio: Vedran Karuza

Jedan od najzanimljivijih i najvažnijih tekstova objavljenih na današnji dan, ali davne 1979. godine, jest onaj na sportskim stranicama Novog lista, o tome da je, pored Beograda, upravo Rijeka grad domaćin najveće vaterpolske priredbe u svijetu. Efektnog naslova »Divovi kuju planove« tekst je odmah »mamio« da ga se pročita. Istaknuto je i kako će riječki dio turnira biti najzanimljiviji i najuzbudljiviji.



Stranice riječke kronike u Novom listu na današnji dan, 28. travnja, ali od prije pola stoljeća, donijele su na vidjelo brojne probleme kako u Rijeci tako i u okolnom području. Neke i dan danas aktualne. O čistoći pojedinih dijelova grada moglo bi se i danas žustro raspravljati, tražiti bolja rješenja, a prije pedeset godina zbog širenja grada, toliko potrebna čistoća ulica predstavljala je golemi problem, posebice kako osigurati za to financijska sredstva. Već i sam naslov »Da li je čistoća pola…« govori dovoljno sam za sebe, aludirajući na zdravstvene probleme do kojih lako može doći zbog nečistoće na ulicama.


»Sigurno će se zdravstveni radnici zgroziti nad podatkom da će se ove godine (ako se nešto ne izmjeni) čistiti mnogo manje kvadratnih metara ulica i javnih površina jer nedostaje sredstava. Ne treba biti stručnjak pa da se vidi kako ‘nešto nije u redu’. Kantrida će najlošije proći – prema sadašnjim proračunima biti će čišćena samo četiri puta na mjesec. Na kraju Rijeka je izgubila primat koji je imala prema drugim gradovima u zemlji. Rijeka to ne zaslužuje jer je već dokazana kao ‘vrata’ inozemnih turista u našu zemlju. Kakav će biti njihov prvi utisak ako naiđu na prljavi grad«, postavljalo se dobro pitanje u Novom listu.


Popovi i divovi


U tekstu odmah pored ovog o problemima čistoće, još jedno goruće pitanje. »Kome telefon: popu ili liječniku« mogli smo pročitati iz naslova teksta u kojem je objavljena vijest kako će uskoro Kostrena biti telefonski povezana sa svijetom. Korisnici su to jedva dočekali jer su do tada bili ovisni isključivo o radnom vremenu pošte. No, da sve nije bilo »po dogovoru« dovoljno je govorila činjenica kako u Narodnoj čitaonici nije »niknuo« telefon koji je trebao biti svojevrsna prva i jedina javna telefonska govornica u Kostreni.





»Navodno zato što tobože nitko za to nije ni postavio zahtjev. Kostrenjani sve to odlučno demantiraju. Činjenice su posve drugačije. Da bude sve nerazumljivije, a apsurd veći – usprkos isticanju da će prvenstvo u dobivanju linije imati dosadašnji vlasnici telefona, kao i oni kojima je to neophodno potrebno – novi telefonski korisnik će biti Župni ured. Ali zato će i nadalje bez njega ostati i liječnik i upravnik pošte Kostrena«, isticao je brojne nelogičnosti naš list.



U izdanju od prije četrdeset godina svakako se ističe i tekst ekološke prirode prigodnog naslova »Da Jadran ostane čišći«. Već na početku istaknuto je kako je Jadran najčišće more Mediterana, no kako odmiče tekst, postaje jasno da je, nažalost, među crnim zonama zagađenja bio upravo Riječki zaljev.


»Riječki zaljev ima najveći trend zagađenja, kako ističu stručnjaci. Uz staru nefunkcionalnu kanalizacijsku mrežu, čemu treba dodati i neriješen problem otpadnih voda Opatije i Lovrana, uz obalu je naglo izrasla velika industrija, koja je, i te kako, pridonijela zagađenju. Zaštita Jadrana je briga čitave zemlje jer na more imaju pravo i oni građani koji žive u unutrašnjosti. Primjetno je da zasad nedostaju cjelovite akcije«, navodi se u izvještaju, kao i činjenica da je Jadran naše najveće blago.



Jedan od najzanimljivijih i najvažnijih tekstova objavljenih na današnji dan, ali davne 1979. godine, jest onaj na sportskim stranicama Novog lista, o tome da je, pored Beograda, upravo Rijeka grad domaćin najveće vaterpolske priredbe u svijetu. Efektnog naslova »Divovi kuju planove« tekst je odmah »mamio« da ga se pročita. Istaknuto je i kako će riječki dio turnira biti najzanimljiviji i najuzbudljiviji.


»Dva su grada određena za domaćine ovog međunarodnog natjecanja. Već danima žive u znaku opsežnih i savjesnih priprema u želji, da natjecanje opravda velika očekivanja. Na okupu će se naći svjetske vaterpolske velesile. Uzbudljiva i zanimljiva završnica je na bazenu riječke Kantride. U Rijeci će se odlučiti o pobjedniku. Sasvim je sigurno da će Riječani s posebnom pozornošću gledati svaki potez i svaku akciju »primorjaša« i standardnih članova najbolje jugoslavenske selekcije«, navodi se u tekstu objavljenom na pola stranice.


Pun brod hašiša


Velika radost za Riječane 1989. godine bila je, upravo na današnji dan, puštanje u rad nove, digitalne telefonske centrale. Centrala, proizvod »Nikole Tesle« iz Zagreba puštena je u rad u prisustvu brojnih uzvanika, a ono što je ponajviše obradovalo građane jest daleko efikasnije telefoniranje nego do tada.



»Jedna od prednosti nove centrale je zadržavanje pretplatničkih brojeva kod selidbe, ukoliko pretplatnik ostaje na području koje pokriva centrala. Nova telefonska centrala spada među najsuvremenije i najrasprostranjenije na svijetu«, izvještavao je Novi list ističući kako će se uprvoj fazi uključiti 4 tisuće brojeva u centru, 2 tisuće na Zametu te po tisuću u Viškovu i Industrijskoj zoni.


Na zadnjoj stranici izdanja od 28. travnja 1989. godine pažnju čitatelja plijenio je tekst naslova »10 tona droge na brodu Buzet«, a u kojem se izvještavalo kako je u dva kontejnera otkriveno ni više ni manje nego 10.388 kilograma hašiša na crnom tržištu vrijednog tadašnjih 70 milijardi dinara. Također, i kako je velika zapljena narkotika do koje je došlo u luci Venecija obavijena velom tajne jer policija nije priopćila u koga se sumnja i da li je kakvu ulogu u tome imala naša posada.



»Iz Venecije je danas stigla zapanjujuća vijest da je u toj luci Financijska policija otkrila 10.388 kilograma hašiša skrivenog u dva kontejnera koje je dopremio brod »Buzet«. Uz pomoć obalne radio stanice Rijeka – radio uspjeli smo uspostaviti kontakt sa posadom broda. »Ništa o tome ne znamo. Za nas je to nepoznanica« rekao nam je zapovjednik i prekinuo razgovor. Nije ništa saopćeno kome je droga mogla biti namijenjena, a niti da li je kakvu ulogu u tom krijumčarenju imala posada broda«, stoji u izvješću o nemilom događaju koji je zasigurno zainteresirao javnost i potaknuo brojna nagađanja.