Maratonski zahvat

Uspjeh riječkih liječnika: Pomoću 3D modela uspješno premostili opasnu aneurizmu

Barbara Čalušić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

U 12-satnoj operaciji riječki medicinski tim predvođen prof. dr. Dinkom Štimcem, uz mentorstvo prof. dr. Laligama Sekhara iz SAD-a, uspješno je operirao 61-godišnju bolesnicu s vrlo rijetkim oblikom aneurizme koja nije mogla biti premošćena manje invazivnim metodama



RIJEKA Operacije složenih aneurizmi u mozgu, uz pomoć njihovog isprintanog 3D modela koji neurokirurzima služi za precizno planiranje dugotrajnih i kompliciranih zahvata, kao i suradnja s eminentnim stranim stručnjacima na tom području, još su se jednom pokazali kao uspješan način rješavanja rijetkih dijagnoza s kojima se susreću liječnici Klinike za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.


U 12-satnoj operaciji riječki medicinski tim predvođen prof. dr. Dinkom Štimcem uz mentorstvo prof. dr. Laligama Sekhara iz Sjedinjenih Američkih Država, proteklog je tjedna u riječkoj bolnici uspješno operirao 61-godišnju bolesnicu s vrlo rijetkim oblikom aneurizme. Zbog velikog proširenja, ovaj slučaj aneurizme u mozgu, kako ističu na riječkoj Klinici za neurokirurgiju, nije mogao biti operiran manje invazivnim, endovaskularnim putem.



Pacijentica se, kako kaže prof. dr. Štimac, dobro oporavlja i svi su njezini nalazi uredni, a prema njegovom mišljenju, ovakvo dovođenje svjetskih eksperata u hrvatske bolnice ključ je razvoja zdravstva.




Naime, osim prof. dr. Sekhara, na riječkoj Klinici za neurokirurgiju nedavno je boravio i prof. dr. Fahlbusch iz Hannovera, inače stručnjak za kirurgiju hipofize.


Na Klinici za neurokirurgiju godišnje se obavi preko tisuću operacija. Prof. dr. Štimac kaže da je s obzirom na činjenicu da ova klinika raspolaže jednom operacijskom salom, taj podatak ravan znanstvenoj fantastici.


– Radimo sve zahvate na glavi i kralježnici: od tumora, bolesti krvnih žila, degenerativnih bolesti do najtežih ozljeda. Taj tempo iziskuje enormno ulaganje energije svih djelatnika. Doista imam odlične suradnike od liječnika preko osoblja sa srednjom i višom naobrazbom do logistike. Stvari idu naprijed jer svatko od njih daje svoj maksimum, ističe prof. dr. Štimac dodajući da Klinici hitno trebaju barem dva specijalizanta i nova oprema počevši od neuronavigacije pa do finog instrumentarija koje potreban za operacije poput ove posljednje operacije velike aneurizme.



– Pacijentica je imala učestale probleme sa sitnim infarktima mozga koji su bili posljedica sitnih ugrušaka koji su se stvarali uslijed kovitlanja krvi u velikoj aneurizmi. Aneurizma je poput balona na krvnoj žili, a pacijenti s ovako velikim i složenim aneurizmama nisu kandidati za endovaskularno liječenje putem katetera koji se gura kroz velike žile i aneurizme. Da nije napravljena operacija pacijentica, bi imala sve učestalije infarkte mozga na toj strani mozga, sa sve težim posljedicama.


Činjenica je da ovakve aneurizme rijetko pucaju, ali i da stvaraju probleme zbog ugrušaka koji se stvaraju u njima, objašnjava prof. dr. Dinko Štimac, predstojnik Klinike za neurokirurgiju.


On tvrdi da ovako složene operacije trenutačno može riješiti svega nekoliko neurokirirga na svijetu, a prof. dr. Sekhar, koji je samo zbog ove operacije boravio u riječkoj bolnici, jedan je od njih. Njegova stručna suradnja i prijateljstvo s prof. dr. Sekharom traje već 20 godina, a prof. dr. Štimac i sam je gostujući profesor na sveučilištu Washingotinu na kojem je prof. dr. Sekhar jedan od vodećih ljudi tamošnje Katedre za neurokirurgiju.


Ovo nije njegov prvi boravak u Rijeci, a sličnu je operaciju već je izveo u riječkoj bolnici.


Rijetka bolest


– Aneurizme nastaju zbog prirođene slabosti stijenke krvne žile na jednom mjestu. Pod tlakom krvi počinje se stvarati malo izbočenje koje s godinama postaje sve veće. Ovako velike aneurizme su, doduše, vrlo rijetke i godišnje ih se u Hrvatskoj može susresti od jedne do tri.


Njezin 3D model, kao i u pacijentice prije šest mjeseci, napravljen je po mojoj zamisli i to su prvi 3D modeli aneurizmi napravljeni po mjeri dotičnog pacijenta, u omjeru 1:1 koji u cijelosti odgovaraju pacijentovom mozgu.


Foto. S. DRECHSLER


Foto. S. DRECHSLER



Model je na 3D printeru isprintao prof. dr. Mladen Perinić s Tehničkog fakulteta u Rijeci, a svrha ovih modela je prijeoperacijska analiza odnosa i veličina anatomskih struktura i planiranje detalja operacije, objašnjava prof. dr. Štimac.


Tri premosnice


Maratonska operacija započela je nešto iza osam sati ujutro. Budući da je priprema ovakvih operacija složena, liječnici su kožu zarezali tek dva sata kasnije, a operacija u kojoj su postavljene tri premosnice na krvnim žilama mozga, čime je stvoren zaobilazni krvotok i tako riješen problem rijetke aneurizme, završena iza 20 sati istog dana.


– U prvom aktu prikazali smo radijalnu arteriju na lijevoj podlaktici, a u drugom smo otvorili vrat s lijeve strane i prikazali velike krvne žile gdje smo planirali našiti premosnicu. Uslijedilo je otvaranje glave na strani aneurizme, moždanih ovojnica i prikazivanje žila mozga i velike aneurizme. Izrezali smo radijalnu arteriju s lijeve podlaktice te jedan kraj našili na veliku krvnu žilu vrata, karotidu, a drugi na sitnu žilu koja je izlazila iz aneurizme.


Dr. Dinko Štimac i prof. dr. Laligam Sekhar


Dr. Dinko Štimac i prof. dr. Laligam Sekhar



Drugim bajpasom spojili smo jednu žilu koja je izlazila iz aneurizme na drugu žilu, a treći bajpas u glavi bilo je spajanje površne sljepoočne arterije na preostalu žilu koja je izlazila iz aneurizme. Na pritoke prema aneurizmi stavili smo titanske klemice i otvorili aneurizmu koja je sada prazna jer smo premosnicama stvorili zaobilazni krvotok za mozak, opisuje ovu složenu operaciju prof. dr. Štimac.