Krajobrazno uređenje

Uredit će se Dom mladih u Laginjinoj i dvorac u Staroj Sušici

Ingrid Šestan Kučić

Stara Sušica / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Stara Sušica / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Uređenjem sanitarnog čvora povećat će se kapacitet dvorca sa sadašnjih 70 na 110 gostiju, a prvenstveno se radi riječkim predškolcima i školarcima koji imaju prednost pri korištenju dvorca



RIJEKA U idućih mjesec dana Dom mladih će u svoje objekte uložiti nešto više od 660 tisuća kuna, a riječ je o sredstvima koja će se utrošiti za krajobrazno uređenje objekta u Laginjinoj ulici te dvorca Stara Sušica.


Radovi na riječkom objektu podrazumijevaju preuređenje parkirališnog prostora, a navodeći kako se radi o investiciji od 250 tisuća kuna ravnatelj Goran Gračanin pojašnjava da će se istovremeno odvijati i radovi u Staroj Sušici gdje će se urediti malonogometni teren te dodatni sanitarni čvor.


– Uređenjem sanitarnog čvora povećat ćemo kapacitet dvorca sa sadašnjih 70 na 110 gostiju, a prvenstveno se radi od riječkim predškolcima i školarcima koji imaju prednost pri korištenju dvorca. Uređenjem nogometnog terena igralište će imati gabarite koji će omogućiti i treninge školskim klubovima – objašnjava ravantelj.




Svi ti radovi kreću idući tjedan, a ulaganja u objekte nisu jedina novost, jer i ove će školske godine doći do povećanja programa koje ta ustanova nudi. Riječ je o programima za darovite koji će se organizirati u suradnji s Centrom za poticanje darovitosti, a radionice pokrivaju raznolika područja, od upoznavanja sa strateškim društvenim igrama, traženja kreativnih rješenja za ponuđene probleme do poticanja razvoja početnog znanstvenog promišljanja u djece.


Dugoročni je cilj, kaže Gračanin, da Dom mladih postane Centar darovitosti i izvrsnosti.


Kroz programe Doma mladih godišnje prođe više od četiri tisuće polaznika, a s početkom ove školske godine školarcima različitih uzrasta nudi se ukupno 25 različitih radionica. Od znanstveno-tehničkih aktivnosti djeca osnovnoškolskog uzrasta mogu izabrati široku paletu radionica iz STEM područja i područja tehničke kulture, a već dobro uhodane, provjerene, uvijek tražene radionice koje traju cijelu školsku godinu su informatika, video– filmska radionica, robotika, elektronika, modelari, mladi inovatori, astronomija te znanstveni laboratorij koji spada u sam vrh na ljestvici najpopularnijih programa.


Aktivnosti dron-letionica i 3D printeraj traju jedno polugodište te se upisi vrše dva puta godišnje, u rujnu i u siječnju, a upisi u Školu drone racing vršit će se u siječnju.



U suradnji s Odjelom gradske uprave za poduzetništvo pokreće se program RInovatoRI.– To su mladi kreativci koji će svoje poduzetničke ideje timski pretvarati u stvarnost. Polaznici će učiti i proučavati kako stvari stoje u biznisu i društvu, otkrivati i rješavati probleme, osmišljavati i prezentirati rješenja te će na kraju kraju osmisliti svoju poslovnu ideju, svoj prvi start-up projekt i možda svoj prvi pravi poslovni pothvat. Program je namijenjen učenicima od 6. do 8. razreda, a unutar projekta ostvarena je suradnja NK Rijekom, Hrvatskom udrugom poslodavaca te 4look Academy – najavljuje ravnatelj.


Od kreativnih aktivnosti nude se plesne radionice, dramske radionice, kreativne radionice crtanja, slikanja ili pak glazbeni tečajevi, a za kreativne i rasplesane plesne radionice zadužena je plesna udruga udruzi RI Dance, a od glazbenih tečajeva nude se tečajevi sintesajzera, klavira i gitare ili jedan od tečajeva Glazbenog studija koji objedinjuje tečajeve električne gitare, bas gitare, bubnjeva, a može se zasvirati i u bendu. Među glzbenim aktivnostima je i solo pjevanje, a za sve polaznike nekog od tečaja učenja sviranja instrumenta organizira se besplatno pohađanje teorije glazbe.


Jednom mjesečno organiziraju se likovne radionice »Mića rukotvornica«, dok Udruga PZM Josip Kaplan U Domu mladih odražava audiciju za nove članice dječjeg zbora Kap. Dom mladih će, najavljuje ravnatelj, ove godine nastaviti suradnju i s HNK Ivan pl. Zajc na projektu Kazalište mladih Kamov, koje će se ove godine razdijeliti na plesne i glumačke aktivnosti.