Primitivizam zbog čaše crnog vina

Umjetnicu koja izlaže u Rijeci napao vozač: ‘Ne vozim Cigane i ne vozim kurve. Vozim za dom i poglavnika’

L. T.

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

 Čovjek koji me verbalno napao, nastavlja Selmani, dvostruko je stariji od mene i angažiran je kao vozač za Bijenale.



Danas sam – u državi koja je dio Balkana, ali i Europske unije, u zemlji koja je bila druga na Svjetskom prvenstvu u nogometu – verbalno napadnuta na račun moje nacionalnosti. Uz to, moja prijateljica Ivana i ja nazvane smo kurvama, napisala je na svom facebook profilu Selma Selman, umjetnica koja je nastupila na drugom Biennalu industrijske umjetnosti.


Opisala je što se dogodilo:


– Ne vozim Cigane jer oni nose nesreću i ne vozim kurve. Ja vozim “za dom i poglavnika”, opisala je Selma Selmani neugodno iskustvo s riječkim vozače, pojašnjavajući, na engleskom jeziku, pozadinu onog – “za dom i poglavnika”. Čovjek koji me verbalno napao, nastavlja Selmani, dvostruko je stariji od mene i angažiran je kao vozač za Biennale.





Iako čovjek kojeg je prozvala Selma Selman nigdje u njenoj objavi nije imenovan, preko Facebooka nam se danas javio čovjek koji se predstavio kao vozač taksija (podaci poznati redakciji). On je u svojoj objavi demantirao optužbe, ali je odbio dati izjavu i svoju stranu priče nakon što smo mu ponudili prostor za to. (D. K.)



– Nastupila sam na otvaranju Bijenala industrijske umjetnosti u Labinu, ali moj rad izložen je i u muzeju suvremene umjetnosti u Rijeci. Kasnila sam, a trebala sam otići u Rijeku. Bila sam s prijateljicom Ivanom Ivković i sjela u kombi zaboravljajući da imam u ruci čašu crnog vina. Čovjek je tad počeo vikati na mene zbog te čaše vina. Doslovno se derao na mene, vrištao je svakakve uvrede. Pokušala sam se obraniti govoreći mu da mi je sve mogao reći na lijep način i da nema razloga da viče na mene. Izišla sam iz kombija, vjerujući da će me pustiti nazad kad popijem tu čašu crnog vina, ali on me nazad u kombi nije pustio, nego me vrijeđao govoreći to o Ciganima, kurvama i nesreći koju cigani nose, opisala je svoje iskustvo na facebook profilu Selma Selman. 


Primila je, piše, riječi podrške svojih kolega i kolegica, koji su se zatekli na licu mjesta, i nema, piše, “pojma što se događalo nakon što je otišla iz Hrvatske.


– Na ovom Biennalu nastupila sam s radom pod naslovom “Nemam pojma”. U pitanju je video rad koji propituje rasizam, diskriminaciju i situaciju kakva mi se, eto, dogodila na otvaranju Biennala.


Kako doznajemo od svjedoka ovog incidenta, ostali umjetnici solidarizirali su se sa kolegicom i nisu se htjeli voziti kombijem kojim upravlja napada. Kombi je zbog toga otišao prazan.