Imaju svoje simpatije

Udruga Kvarnera na političkim mukama: Ne podržavaju ni Zokija niti Kolindu

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Marko Boras Mandić kazao je na presici da tri kandidata uživaju simpatije njegove stranke, a to su Ante Simonić, Dalija Orešković i Dejan Kovač



RIJEKA – Članovi Senata Unije Kvarnera Marko Boras Mandić i Đanino Sučić izjavili su da su na stranačkim tijelima raspravljali o podršci nekom od potencijalnih predsjedničkih kandidata, ali da se rasprava svela uglavnom na to tko je manje dobar kandidat.


– To nas nimalo ne veseli. Ne možemo podržati aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, ali ni bivšega premijera Zorana Milanovića. Mi kao društvo trebamo ići naprijed, a Milanović je dosadašnjim radom potvrdio da nije opcija koju treba podržati.


Osnovni razlog je taj što se u vrijeme njegove vlade nije provela regionalizacija i decentralizacija. Aktivno je sudjelovao u opstruiranju regionalne opcije od Istre, preko Kvarnera do Dalmacije. Tri ministra u njegovoj vladi iz našega kraja nisu dočekali završetak mandata, a čemu je on aktivno pridonio. Kolinda Grabar-Kitarović u proteklih pet godina nije radila ono što je obećala, a to je da će biti predsjednica svih građana. Obećala je da se neće vraćati u prošlost i da će predstavljati modernu Hrvatsku, a to nije slučaj.




Budući da je izlaznost na predsjedničke izbore najveća, pozivamo sve građane da iskoriste biračko pravo i da svojim glasom pokažu da Hrvatska može imati drugačijeg predsjednika ili predsjednicu. Samo građani mogu politički promijeniti Hrvatsku. Ovlasti predsjednika nisu velike, ali veliki iskorak bi bio predsjednik okrenut budućnosti, izjavio je Boras Mandić.


Sučić je dodao da Unija Kvarnera želi na mjestu predsjednika vidjeti osobu koja se zalaže za decentralizaciju, veće ovlasti lokalne samouprave.


– Želimo osobu koja se zalaže za otvoreno i tolerantno društvo kako bi se okrenuli budućnosti. Takvu osobu ćemo podržati na predsjedničkim izborima, kazao je Sučić.


Na pitanje znači li to da ni jedan od kandidata ili kandidatkinja koje su istakle neformalnu kandidaturu ne uživaju podršku Unije Kvarnera, Boras Mandić je kazao da tri kandidata uživaju simpatije njegove stranke, a to su Ante Simonić, Dalija Orešković i Dejan Kovač.


– Oni šalju poruke koje su nam bliske. Morat ćemo sačekati da vidimo tko će od njih biti službeni kandidat, ili će se možda pojaviti netko drugi. U ovom trenutku znamo samo tko za nas nije prihvatljiv izbor, zaključio je Boras Mandić.