Generacijski projekt

U punom jeku radovi na novom sustavu za zasnježenje: Platak će imati do 50 dana skijaške sezone

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izgradnja prve faze vrijedna 14 milijuna kuna bit će dovršena u ovoj godini, dok je u 2020. godini planirana izgradnja i dovršetak ostalih cjelina. Po visini višemilijunskih dosadašnjih, ali i budućih ulaganja, Platak predstavlja generacijski projekt koji će trajati godinama, na korist građana naše županije i okruženja, ističe župan Zlatko Komadina



Radove u sklopu projekta izgradnje sustava za zasnježenje na Platku, koje financira Primorsko-goranska županija, obišli su predstavnici PGŽ-a, Općine Čavle, Goranskog sportskog centra i izvođača radova s kooperantima. Tom prigodom mogli su se uvjeriti da se nova faza radova izvodi planiranom dinamikom.


Naime, obavljen je prvi dio pripremnih radova započetih u prosincu prošle godine, izvršeni su radovi sječe šume i izrade dijela izvedbenih projekata, a u tijeku su zemljani radovi. Izgradnja prve faze vrijedna 14 milijuna kuna bit će dovršena u ovoj godini, dok je u 2020. godini planirana izgradnja i dovršetak ostalih cjelina. Potpisan je i ugovor za javnu nabavu radova za prvu cjelinu sustava za zasnježenje koja se odnosi na dvije faze sustava, odnosno akumulaciju – retenciju, pumpaonicu, trafostanicu, pripadajuće objekte i cjevovode te cjevovode skijaške staze Radeševo 1. Također, bit će potpisan ugovor za 5. cjelinu nabave koja se odnosi na opremu, odnosno topove za zasnježenje te će se u 2019. godini za potrebe sljedeće skijaške sezone nabaviti dio topova.


Turistički centar


– Platak je sportsko-rekreacijski i turistički centar naše županije, Hrvatske, ali i šire, a po visini višemilijunskih dosadašnjih, ali i budućih ulaganja predstavlja generacijski projekt koji će trajati godinama, na korist građana naše županije i okruženja. Platak nije samo zimska priča. Akumulacijsko jezero koje se gradi bit će skladište vode kao i nova turistička atrakcija sa šetnicom – kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, dodajući da će izgradnja akumulacijskog jezera i sustava zasnježenja osigurati Platku 40 do 50 dana skijaške sezone.




Komadina je, također, istaknuo da Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija radi projektnu dokumentaciju za projekt dovođenja vode s Grobnika na cijeli Platak.


Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić najavio je za sljedeću godinu izgradnju nove žičare, za koju vjeruje da će se u županijskom proračunu naći financijska sredstva jer je postojeća među najstarijima u Europi.


Uskoro i nova žičara


– Iako je stara, žičara još uvijek radi odlično, ali godine rade svoje. Zato je u planu nova četverosedežnica koja bi išla skoro po istoj trasi Radeševa, malo je sjevernije odmaknuta, kako bi mogli započeti priču povezivanja prema Nacionalnom parku Risnjak, tako da bude u funkciji cijele godine. Također, nastavlja se rekonstrukcija prometnice prema Platku, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Primorsko-goranske županije, za što je u županijskom proračunu za 2019. godinu u planu osigurati 1,2 milijuna kuna – kazao je Boras Mandić. Dodao je da je putem Županijske uprave za ceste Županija do sada u sanaciju ŽC5030, pristupne ceste za Platak, uložila više od 16,5 milijuna kuna te rekonstruirala, odnosno sanirala ukupno više od 5,6 kilometara ceste.



Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić ističe da je izuzetno vesele ulaganja u Platak jer Općina Čavle kao jedinica lokalne samouprave sama to ne bi mogla financirati. Dodala je da je Platak do prije nekoliko godina propadao, međutim, otkako je Županija počela intenzivnije ulagati, pozitivni se pomaci vide na svakom koraku, Platak živi i radi cijelu godinu i svaka uložena kuna je opravdana. Cvitan Polić zahvalila je na odličnoj suradnji sa Županijom i Goranskim sportskim centrom.


Maskota Platka


– Općina Čavle također ulaže i čini koliko može. Obnovljeni su sanitarni čvorovi u Velikom domu, uskoro kreće nastavak obnove krova na Malom domu. Početkom ove godine Općinsko vijeće Čavle donijelo je odluku o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa prve faze projekta sustava za zasnježenje, a takva odluka biti donesena za kompletnu spomenutu komunalnu infrastrukturu. Također, pomažemo i rad GSC-a – rekla je načelnica Cvitan Polić te istaknula da su dodatna bespovratna sredstva za Platak osigurana projektom Općine Čavle koji je prihvaćen za sufinanciranje na temelju javnog poziva Središnjeg državnog ureda za sport u iznosu od 168.480 kuna, a odobrena sredstva bit će iskorištena za opremanje žičare Tešnje.



– Kako bi privukli veći broj ljudi na Platak, najavljujemo uskoro i izradu nove maskote Platka – rekla je Cvitan Polić.


Pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan govori da je ponosan na novi Platak koji je rezultat sinergije Općine Čavle, Primorsko-goranske županije i GSC-a, u sklopu koje je uz velike projekte poput akumulacije i žičare, izgrađeno niz sportsko-rekreacijskih sadržaja, dječjih zabavnih parkova, roštilja i piknik zona. Za desetak dana bit će otvoreno novo četverostazno boćalište, za koje je Županija izdvojila 250.000 kuna.


– U sklopu projekta RSRTC Platak, za potrebe uređenja cjelogodišnjih sadržaja, u suradnji s Općinom Čavle i Boćarskim savezom Primorsko-goranske županije, u 2018. godini započela je izgradnja novog četverostaznog boćališta, čime se želi upotpuniti sportsko-rekreativne sadržaje RSRTC-a Platak, s mogućnošću treniranja i igranja profesionalnih ekipa i turnira. Nakon uređenog dvostaznog boćališta, koje posljednje dvije godine koriste boćari juniori za ljetne kampove, ali i rekreativci, za nekoliko dana Platak će dobiti još jedno boćalište, kazao je Krpan.


Suradnja s Roglom


Podsjetio je da je odlukom Županijske skupštine Primorsko-goranske županije za financiranje gradnje sustava za zasnježenje i uređenja cjelogodišnjih sadržaja za trogodišnje razdoblje predviđen ukupan iznos od 26,75 milijuna kuna.



Direktor Goranskog sportskog centra Alen Udovič rekao je da sve navedeno doprinosi da Platak radi 365 dana u godini, zahvaljujući odličnoj suradnji GSC-a sa Županijom i Općinom Čavle. Udovič je, također, najavio planove za buduću suradnju s međunarodnim partnerima, posebice sa skijalištima u susjedstvu.


– Uspostavljena je odlična suradnja s poznatim slovenskim skijalištem Rogla, a slične aktivnosti dogovaraju se s francuskim skijalištima. Dogovaramo da uvedemo mogućnost da kupljene ski karte i pasovi za Platak vrijede i za Roglu i obrnuto. Suradnja s Ministarstvom državne imovine također je odlična. Platak napreduje iz dana u dan i podrška okoline jača, svi bi htjeli sada biti dio ovog projekta. Također, dobili smo poziv predsjednika Ruskog skijaškog saveza na suradnju i sudjelovanje na njihovoj međunarodnoj izložbi postignuća skijaške industrije, koja će se održati u Sočiju, od 30. siječnja do 1. veljače sljedeće godine, kazao je Udovič.


Produljenje skijaške sezone


Projekt izgradnje sustava za zasnježenje na Platku, ukupno vrijedan 22,5 milijuna kuna, koji je započeo u prosincu prošle godine, nakon što je 12. studenoga s tvrtkom Sufag SAS iz Francuske sklopljen okvirni sporazum za razdoblje 2018. do 2020., omogućit će produljenje skijaške sezone. Prva faza podrazumijevala je sječu šume na području budućeg akumulacijskog jezera i pratećih objekata, čišćenje područja od stabala, granja i korijenja te izvođenje grubih građevinskih radova, iskopa, na budućem akumulacijskom jezeru.



Sječu šume i čišćenje područja izvode Hrvatske šume i tvrtka Erosi d.o.o., svaka u svojoj domeni, građevinske radove će izvoditi GP Krk, podizvođač je i tvrtka Hidroexpert d.o.o., a nositelj svih poslova, odnosno potpisnik ugovora je francuska tvrtka Sufag. Vrijednost radova u prvoj fazi iznosi 13,8 milijuna kuna. U Šumariji Rijeka očekuju da će za potrebe ovog projekta, na površini od 2,2 hektara, biti izvučeno šestotinjak kubika drvne mase.


Otvorenje ljetne sezone 8. lipnja


Ljetna sezona na Platku započela je 1. svibnja, na Međunarodni praznik rada, uz ponudu roštilja i sportsko-rekreacijskih sadržaja. Također, 18. svibnja Goranski sportski centar organizirao je za građane Dane otvorenih vrata GSC-a na Platku i u Delnicama. I ove godine predviđeno je nekoliko festivala sportske rekreacije na Platku, a samo otvaranje bit će 8. lipnja velikom sportsko-rekreacijskom manifestacijom s ponudom različitih programa za sve dobne skupine.



Već sljedeći dan, 9. lipnja najavljeno je Vertikalno lice Platka, a 24. kolovoza manifestacija Sva lica Platka. Završni Festival bit će održan 8. rujna kao zaključak ljeta. Uz to svakodnevno je predviđena ponuda sporta i rekreacije kroz mnoga sportska borilišta i dječje zabavne parkove. Svoj dolazak na Platak najavili su i ruski boćari, koji su sudionici Europskog prvenstva u boćanju, što će u lipnju ove godine biti održano u Boćarskom domu Hrastenica.