Uljepšavanje grada

U iduće dvije godine 10 milijuna kuna za sanaciju fasada u centru Rijeke: Doznajte koje zgrade idu u obnovu

Damir Cupać

Grad Rijeka izdvojit će  desetak milijuna kuna iz spomeničke rente za sanaciju pročelja i krovišta 14 stambenih objekata u najužem centru/ Foto Vedran KARUZA

Grad Rijeka izdvojit će desetak milijuna kuna iz spomeničke rente za sanaciju pročelja i krovišta 14 stambenih objekata u najužem centru/ Foto Vedran KARUZA

Na posljednji natječaj pristiglo je 27 prijava, a nakon analize i bodovanja odabrano je 14 građevina čiju će sanaciju Grad Rijeka sufinancirati s 50 posto potrebnih sredstava, izjavio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar



RIJEKA – Grad Rijeka izdvojit će u sljedeće dvije godine desetak milijuna kuna iz spomeničke rente za sanaciju pročelja i krovišta 14 stambenih objekata koji se nalaze u najužem centru grada. Riječ je o zgradama na adresama Andrije Medulića 1, Andrije Medulića 5, Fiumara 13, Korzo 6, Ljudevita Adamića 7, Užarska 15, Jelačićev trg 1, Ciottina 5, Užarska 2, Splitska 2, Cambierijeva 3, Pomerio 18, Jadranski trg 1 i Ljudevita Adamića 6.


– Program sanacije i obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline krenuo je prije deset godina i do sada je za njega izdvojeno oko 18 milijuna kuna. Podsjetio bih da je spomenička renta namjenski prihod jer se tako prikupljena sredstva koriste isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara i troše se u skladu sa značenjem, vrijednošću i stanjem kulturnog dobra, a radi provedbe zaštite i očuvanja kulturnih dobara, sprečavanja postupanja kojima se utječe na cjelovitost i svojstvo kulturnog dobra i uspostavljanje optimalnih uvjeta prezentacije te zadovoljavanje potreba pojedinca i javnog interesa.



Grad Rijeka utvrdio je prvu Listu prioriteta korištenja sredstava spomeničke rente iz proračuna za sufinanciranje Programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat u 2017. godini. Prihvaćeno je 10 prijava, a gradska vlast pozvala je građane da se javljaju na natječaj za sanaciju jer će se taj projekt nastaviti provoditi.





Sredstva za provedbu pojedinih programa pravnih i fizičkih osoba dodjeljuju se isključivo za građevine koje su pojedinačno registrirane kao kulturno dobro, te se nalaze na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke određene Rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine od 23. ožujka 2006. godine.


Na posljednji natječaj pristiglo je 27 prijava, a nakon analize i bodovanja odabrano je 14 građevina čiju će sanaciju Grad Rijeka sufinancirati s 50 posto potrebnih sredstava, izjavio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.


On je izrazio nadu da se zakonskim izmjenama neće ukinuti spomenička renta kao namjenski prihod, odnosno da će se osigurati novac za daljnju provedbu ovoga programa ako se spomenička renta i ukine. S tim se složio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


– Program je pokazao svoju svrhu i zahvaljujući njemu je do sada obnovljeno 60-ak građevina. Budući i da ima u cijelosti privatnih inicijativa, vidljivo je da se riječka pročelja obnavljaju. Vlasnici su shvatili da nitko neće umjesto njih brinuti o privatnoj imovini. Slažem se da bi bilo šteta ukinuti spomeničku rentu kao namjenski prihod, zaključio je Obersnel.