Turizam

U PGŽ lani osam posto više dolazaka turista i devet posto više noćenja

Hina



Na području Primorsko-goranske županije u 2017. godini bilo je 2,9 milijuna dolazaka gostiju, što je porast za osam posto u odnosu na 2016. godinu, i ostvarili su 18,5 milijuna noćenja, devet posto više u odnosu na godinu prije, odnosno 1,5 milijun noćenja više, doznaje se od Turističke zajednice Kvarnera.


Najveći postotni porast ostvaren je tijekom predsezone na koju su bile fokusirane brojne promotivne aktivnosti. Tako je u prvih šest mjeseci ostvareno čak 26 posto više noćenja, naglašava Turistička zajednica..


Vodeća tržišta – Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Italija – zajedno su ostvarila 13,5 milijuna noćenja, što je 73 posto od ukupnog broja noćenja. Nijemci, koji ostvaruju četvrtinu ukupnog broja noćenja, u 2017. godini su povećali vlastite dolaske i noćenja za 13 posto, što je 550.000 noćenja više nego 2016. godine.




Po broju noćenja slijede domaći gosti (2,9 milijuna, s porastom od osam posto) te gosti iz Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske i Češke.


Turistička zajednica Kvarnera ističe i porast od 60 posto noćenja gostiju iz SAD-a. U posljednjih pet godina se broj gostiju iz SAD-a na Kvarneru udvostručio, navedeno je.


Porast broja gostiju u hotelima je pet posto, ali je još veći rast u hotelima s pet zvjezdica, osam posto, što govori o tome da se nastavlja trend povećanja noćenja u hotelima najviše kategorije. Također, privatni smještaj je ostvario u 2017. godini rast od 11 posto, ali je u onome s pet zvjezdica ostvaren rast od 44 posto.


I u prosincu je ostvaren rast od pet posto noćenja i šest posto više dolazaka.


Noćenja ostvarena u nautičkom prometu nisu ubrojena u navedene podatke, a njih je bilo više od 110.000, što je rast od 14 posto u odnosu na 2016. godinu.