Pozivaju na ostavke

U PGS-u tvrde: ‘Nema sporazuma s Listom za Rijeku’

Damir Cupać

Foto:  Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Neka vijećnici HDZ-a, Mosta, Akcije mladih, Živog zida i nezavisni slobodno podnesu ostavke kada su uvjereni da će se na takav način raspisati novi izbori i okončati politički cirkus u gradskom parlamentu



RIJEKA Predsjednica Kluba PGS-a u Gradskom vijeću Ana Trošelj pozvala je kolege iz HDZ-a, Mosta, Akcije mladih, Živog zida i nezavisne vijećnike da slobodno podnesu ostavke kada su uvjereni da će se na takav način raspisati novi izbori i okončati politički cirkus u gradskom parlamentu. Ona i počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš demantirali su postojanje bilo kakvog već pripremljenog sporazuma s Listom za Rijeku koji bi se, prema navodima HDZ-ovaca, trebao aktivirati odmah nakon izbora za vijeća mjesnih odbora.


– Nikakav tajni dogovor s Listom za Rijeku ne postoji. Predsjednik kluba te stranke Zvonimir Peranić u nekoliko je navrata rekao da će Lista za Rijeku zauzimati stavove od točke do točke. Nemam nikakva saznanja o formalnoj suradnji, izjavila je Trošelj. Ivaniš je dodao da nitko nikoga ne kupuje, pojasnivši da se radi o HDZ-ovoj manipulaciji koji je politički manipilirao u takozvanom Srednjem bloku, a nakon što se taj neformalni savez raspao, pokušava s političkim manipulacijama i dalje.


– Stvari u Srednjem bloku nisu funkcionirale kako je htio HDZ. Neki su se iz te političke skupine osvijestili prije, a neki su se otrgli kasnije. Što se tiče nekakvog sporazuma, s Listom za Rijeku to ne postoji. Činjernica je da je Lista za Rijeku u nekim situacijama glasovala drugačiije, ali to je njihovo pravo. Onim vijećnicima koji blokiraju rad Gradskog vijeća poručujem da će 12. mjesec brzo i točka o proračunu pa će imati priliku isprovocirati izbore. Osobno mislim da za to nemaju snagu, ocijenio je Ivaniš.




PGS-ovci su pozvali sve vijećnike na konstruktivnost jer se blokadom rada Gradskog vijeća nanosi šteta i građanima i poduzetnicima.


– Izvršna vlast funkcionira i donosi sve odluke u skladu sa zakonskim ovlastima. Ali neke odluke mora donijeti Gradsko vijeće i u tom dijelu se nanosi šteta poduzetnicima i građanima. Ali to onima koji opstruiraju nije bitno, njima nisu bitni interesi građana, već su im bitni politički interesi. Poručujem kolegama iz HDZ-a da zamole ministra financija Marića da provede u djelo najavu da će cijeli porez na dohodak biti prihod lokalne samouprave umjesto da se bave time čime se bave, kazao je Ivaniš.


Ana Trošelj na kraju je zaključila da su događanja u Gradskom vijeću degutantna i da vijećnici HDZ-a, Mosta, Akcije mladih, Živog zida i nezavisni vijećnici ne prestaju raditi cirkus. Ona je optužila Josipa Ostrogovića da prenosi lažne informacije sa sastanka klubova vijećnika.