Skandal

U KBC-u Rijeka pokrenuli istragu i o slučaju dvojice kirurga koji su seksualno zlostavljali specijalizanticu

Barbara Čalušić

Tekst objavljen u obliku ispovijesti u jučerašnjem Novom listu uznemirujući je za svakoga tko ga je pročitao. Moj osobni stav je da se slučaj treba što prije rasvijetliti i u tom smislu Uprava KBC-a i ja osobno već smo se aktivno u to uključili, kaže dr. Štimac



RIJEKA – Ispovijest bivše zaposlenice KBC-a Rijeka koja je jučer objavljena u našem listu, u kojoj ta liječnica optužuje dvojicu bolničkih kirurga za spolno zlostavljanje, kratko je komentirao ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac, koji tvrdi da je bolnica aktivno uključena u cijeli slučaj koji je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu.


– Tekst objavljen u obliku ispovijesti u jučerašnjem Novom listu uznemirujući je za svakoga tko ga je pročitao. Moj osobni stav je da se slučaj treba što prije rasvijetliti i u tom smislu Uprava KBC-a i ja osobno već smo se aktivno u to uključili. Vidljivo je da je sadržaj ispovijesti prijavljen nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu pa stoga nisam u mogućnosti davati daljnje komentare niti izjave, koje bi mogle utjecati na sam postupak – rekao je Štimac.


Uprava riječke bolnice jučer je, podsjetimo, raspravljala i o drugom skandalu koji potresa KBC – odlučila je razriješiti s pročelničkog mjesta bolničkog odjela kirurga, kojeg je za spolno uznemiravanje Etičkom povjerenstvu Medicinskog fakulteta prijavila studentica istog fakulteta. O kojem je liječniku riječ, kao i hoće li biti poduzete i druge mjere protiv kirurga kojem je zbog spolnog uznemiravanja medicinske sestre riječka bolnica već 2014. godine izrekla disciplinsku mjeru opomene pred otkaz, u bolnici u ovom trenutku ne žele otkriti javnosti.




»Ravnateljstvo KBC-a Rijeka donijelo je odluku o pokretanju postupka razrješenja liječnika, rukovoditelja ustrojbene jedinice, zbog povrede Statuta ustanove i djelovanja protivno poslovnim i profesionalnim interesima KBC-a Rijeka. Temeljem obveze poštovanja Zakona o radu i Zakona o zaštiti osobnih podataka, u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznijeti dodatne pojedinosti o postupcima i radnopravnom statusu djelatnika. Ravnateljstvo je na sjednici održanoj 23. siječnja 2017. godine izvijestilo članove Upravnog vijeća KBC-a Rijeka o razlozima za donošenje navedene odluke«, službeno je priopćenje uprave KBC-a Rijeka.