Vijeće MO

Trsaćani ne žele antene na Dvorani mladosti: “Ugrožavaju zdravlje naše djece”

Ljiljana Hlača

Mia Bjelkanović Žunić, Hrvoje Burić i Boris Mijolović / Foto: R. BRMALJ

Mia Bjelkanović Žunić, Hrvoje Burić i Boris Mijolović / Foto: R. BRMALJ

Traži se raskid ugovora koji su potpisani s trima teleoperaterima na rok od pet godina, a koji istječu ove i sljedeće godine



RIJEKA – Vijeće MO Trsat je protiv baznih stanica koje su postavljene na krovovima sportskih objekta u Rijeci, a kojima upravlja Rijeka sport u vlasništvu Grada Rijeke, posebno onih koji se nalaze na krovu Dvorane mladosti gdje ih je čak 40, istaknuli su jučer na konferenciji za novinare predsjednik Vijeća MO Trsat, ujedno i predsjednik stranke Bura Hrvoje Burić i članovi Mia Bjelkanović Žunić i Boris Mijolović.


Traži se raskid ugovora koji su potpisani s trima teleoperaterima na rok od pet godina, a koji istječu ove i sljedeće godine. Raskid ugovora dovoljno je najaviti mjesec dana prije isteka roka. Po takvom postupku nema sankcija.


– Vijeće MO Trsat na sjednici je donijelo jednoglasnu odluku da se po isteku ugovora maknu antene s krova dvorane zato što se u blizini nalazi OŠ Trsat, jer smatramo da bazne stanice ugrožavaju zdravlje naše djece i građana, ali i zato što se sredstva uprihodovana na ovaj način ne ulažu u sportske objekte, konkretno u ovom slučaju u Dvoranu mladosti jer da je tomu tako, ona ne bi propuštala vodu u vrijeme kiša, a javna rasvjeta oko građevine bi radila, dalje je istaknuo Hrvoje Burić.




Kad je riječ o brojkama, po ovoj stavci Rijeka sport, odnosno Grad Rijeka lani je uprihodovao 371.567 kuna (kroz pet godina to bi bilo 1.857.835 kuna).


Visina mjesečne zakupnine po pojedinom teleoperateru iznosi 500 eura, a svaki teleoperater na osnovi izdanih računa plaća i paušalnu naknadu za utrošak električne energije od 150 eura mjesečno u kunama. Na navedene iznose obračunava se i PDV.


– Nadamo se da će gradonačelnik uvažiti ovu molbu Odbora kao prvu stepenicu komunikacije s građanima i da će na prvo mjesto staviti zdravlje naše djece. Nadalje, Odbor poziva i sve druge odbore, ali i sve građane da se uključe u našu borbu jer mi tu nećemo stati. Želimo definirati postavljanje baznih stanica po našem gradu kao što su to neki gradovi već napravili i sve to provesti kroz dokumentaciju, prije svega kroz prostornoplansku dokumentaciju, to jest GUP, naglašeno je.


Na upit u što je konkretno uložen novac koji je ostvaren po toj stavci u TD Rijeka sportu nam odovaraju da ono »ostvaruje prihode od zakupa po navedenoj osnovi u ime i za račun Grada Rijeke te ih uplaćuje Gradu kao vlasniku navedenih sportskih objekata«.


– Rijeka sport obavlja tekuće i investicijsko održavanje sportskih objekata sukladno godišnjem planu poslovanja. Prihodi koje ostvaruje Rijeka sport temeljem zakupa ili povremenog iznajmljivanja sportskih objekata nikada nisu direktno vezani uz ulaganja u određeni sportski objekt, odgovaraju u ovom društvu.


U Odjelu gradske uprave za financije Grada Rijeke dalje konkretiziraju da su sredstva baznih stanica nenamjenski prihodi proračuna te se namjena njihovog korištenja utvrđuje njegovim donošenjem.