Oglasio se gradonačelnik

‘Treba poštivati proceduru’: Obersnel otkriva što će se dalje na poslu događati sa suspendiranom pročelnicom

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Iako će zbog svog čina odgovarati pred sudom, smatram da zbog činjenice da je u alkoholiziranom stanju sjela za volan i prouzročila nesreću u kojoj je izgubljen život, mora odgovarati i na svom radnom mjestu



RIJEKA Online peticiju kojom se traži otkaz Veri Begić, pokrenutu prije tri dana na web stranicama Peticija24.com, potpisalo je, putem interneta, oko sedamsto građana. Pokretači peticije zahtijevaju odlazak Vere Begić s pozicije riječke pročelnice za sport i tehničku kulturu, koja je u alkoholiziranom stanju, vozeći u krivom smjeru Istarskim ipsilonom, prouzročila tešku prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.


Nakon nesreće, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel suspendirao je Veru Begić, koja se trenutno nalazi u pritvoru, no pokretači online peticije smatraju da je riječ o preblagoj sankciji.


»Pročelnica za sport Grada Rijeke Vera Begić Blečić po treći put je uhvaćena da je pijana skrivila prometnu nesreću, a ovog puta zbog toga je izgubljen jedan ljudski život! Gradonačelnik Obersnel ju je suspendirao, što znači da će primati idućih nekoliko godina 80 posto plaće, koja inače iznosi čak nešto više od 12 tisuća kuna netto. Svoju plaću dobit će čak i za ovo razdoblje koje provodi u pritvoru jer sud smatra da može ponoviti kazneno djelo! Suspenzija nije dovoljna, vrijeme je da svi oni koji su na neku funkciju došli uz pomoć politike snose i moralnu odgovornost! Inzistiramo na tome da Vera Begić Blečić ne može biti više pročelnica Grada Rijeke! Ne želimo godišnje trošiti preko 200.000 kuna iz gradskog proračuna za njezinu plaću dok joj traje suđenje za tešku prometnu nesreću u kojoj je ubila čovjeka! Ako nastavi primati plaću, onda odgovornost mora snositi njezin šef, gradonačelnik Vojko Obersnel«, stoji u tekstu peticije, koji je potpisan s »Građani Rijeke«.




Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Sukladno zakonu 


Upitan za komentar peticije, riječki gradonačelnik je odgovorio kako je nedvojbeno da će Vera Begić Blečić dobiti otkaz, no za to treba poštovati zakonom predviđenu proceduru.


– Naime, svaka odluka mimo zakona otvara mogućnost za stvaranje značajnih troškova koji bi morali biti podmireni iz proračuna Grada Rijeke. To zorno pokazuje primjer Hrvatskih cesta koje su zbog otkaza članovima Uprave mimo zakonske procedure u konačnici morale istim tim otpuštenim članovima Uprave isplatiti sve zaostale plaće, i to s kamatama – kaže Obersnel. Što se tiče potpisivanja i pokretanja peticije, dodaje, to je pravo svakoga građanina, pa tako i pokretanje te potpisivanje peticije sa zahtjevom za ostavku Vere Begić.


– No, u tekstu peticije navedene su netočne informacije koje danima kruže medijskim prostorom, stoga je očito potrebno još jednom naglasiti određene činjenice. Vera Begić Blečić nesporno je odgovorna za nesreću u kojoj je prošlog tjedna nažalost poginuo Igor Soldatić. Iako će Begić Blečić zbog svog čina odgovarati pred sudom, smatram da zbog činjenice da je u alkoholiziranom stanju sjela za volan i prouzročila nesreću u kojoj je izgubljen život, mora odgovarati i na svom radnom mjestu. Upravo zato sam je suspendirao odmah po saznanju da je odgovorna za nesreću, odnosno učinio što mi u ovom trenutku dozvoljava Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi. Dakle, suspenzija je, sukladno zakonu, ono što u ovom trenutku mogu poduzeti. Isto tako, spomenuti Zakon propisuje da službenik tijekom suspenzije prima 60, odnosno 80 posto plaće. Stoga bi, možda, bilo korisnije pokrenuti peticiju za promjenu navedenog zakona. U konačnici, i meni bi bilo lakše da je zakon drugačiji jer nemam razloga bilo koga štititi.


Isto tako, u prvoj rečenici teksta peticije očito se u obzir uzima i prošlogodišnja nesreća u kojoj je sudjelovala Vera Begić Blečić. No tada nesreću nije skrivila Vera Begić Blečić, već druga vozačica, za što je i prekršajno kažnjena. Vera Begić Blečić tada je pogriješila jer je otišla s mjesta nesreće i da to nije trebala učiniti nitko nikada nije dvojio te je i ona zbog toga prekršajno odgovarala – kaže Obersnel.


Visina naknade 


U nastavku svog odgovora objašnjava kako je Vera Begić Blečić suspendirana, odnosno udaljena iz službe, sukladno članku 67. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Člankom 67. određeno je da se službenika rješenjem može udaljiti iz službe (suspendirati) ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje taj postupak, mogao štetiti interesima službe.


– Udaljenje iz službe traje do okončanja kaznenog postupka ili postupka zbog teške povrede službene dužnosti. Također, sukladno članku 69. zakona, za vrijeme udaljenja iz službe službeniku pripada naknada plaće u iznosu od 60 posto, a ako uzdržava obitelj 80 posto plaće isplaćene u mjesecu koji je prethodio udaljenju iz službe. Člankom 115. Zakona predviđeni su slučajevi prestanka službe po sili zakona, pa tako službeniku prestaje služba po sili zakona danom pravomoćnosti presude kada je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od 6 mjeseci (neovisno o kojem kaznenom djelu) ili kad je osuđen za kazneno djelo protiv života i tijela, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv Republike Hrvatske, protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv imovine, protiv sigurnosti pravnog prometa i poslovanja, protiv pravosuđa, protiv vjerodostojnosti isprava, protiv javnog reda ili protiv službene dužnosti – navodi Obersnel.