Politički kontekst

Tko je Loris Rak? Riječki SDP-ovac u stečaju Uljanika: Komadinin čovjek s “amenom” HDZ-a

Tihana Tomičić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

U SDP-u smatraju da je imenovanje Raka politička namještaljka u režiji HDZ-a koji se »pravi naivan«, a zapravo zabija klin između lokalnog SDP-a i nacionalne politike prema brodogradnji



RIJEKA To što sam ja predsjednik kluba vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije ima veze sa predstečajnim postupkom u Uljaniku jednako koliko veze ima i to što sam predsjednik Društva prijatelja Gorskog kotara ili član udruge za pomorsko pravo. Ako smo svi u ovom procesu profesionalci, onda i svi zajedno moramo profesionalno težiti nalaženju rješenja za situaciju u Uljaniku, a politički kontekst nema apsolutno nikakve veze s tim – izjavio je za naš list novoimenovani privremeni stečajni upravitelj Uljanika, Riječanin Loris Rak.


On je SDP-ovac, član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, i ta je činjenica itekako obojila odluku pazinskog suda o tom imenovanju. Dapače, Loris Rak je i član Predsjedništva SDP-a Rijeke te predsjednik kluba vladajućih u Skupštini PGŽ-a, i kao takav vrlo istaknut na političkoj sceni Rijeke, a također je i predavač predmeta povezanih s pomorskim pravom na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Najčešće je bio profesionalno-politički vezan uz teme pomorskog prava i upravljanja pomorskim dobrom, pa je tako i predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Mali Lošinj, ali je angažiran i u nacionalnoj koordinaciji lučkih uprava, te ga mnogi smatraju glavnim čovjekom u PGŽ-u za upravljanje pomorskim dobrom, a tu je riječ o dodjeli koncesija za marine, gospodarenje plažama itd.


Izvučen »iz bubnja«


Naravno, Rak već neko vrijeme radi i kao stečajni upravitelj, pa je vodio postupak i u vezi tvrtke MGK-pack, bivšeg Metalografičkog kombinata koji je u trenutku stečaja zapošljavao stotinjak ljudi itd. Pazinski sud imenovao ga je na temelju uobičajene prakse da najprije obavi uži izbor stečajnih upravitelja, a onda se među njima kompjutorskim algoritmom, dakle ždrijebom, bira pojedini upravitelj za pojedini stečaj.




– Uopće ne želim komentirati politički kontekst – rekao nam je Rak. Moj je posao, dodaje, da u roku do 11. ožujka obavim dvije zadaće: utvrdim uvjete za otvaranje stečaja, ako postoje, te da utvrdim ima li dužnik imovinu za pokriće troškova postupka. I to je sve, drugo ne mogu i neću komentirati. Održat ću sastanak sa Upravom Uljanika, koja je dužna surađivati prema sudskom rješenju, a bilo bi krajnje nezahvalno prognozirati koliko je vremena potrebno da se to sve utvrdi. Rok je poznat i ja ću ga se držati – kazao nam je jučer Loris Rak.


No, politički kontekst itekako će ga pratiti – tako je njegov stranački šef Zlatko Komadina, župan i čelnik primorsko-goranskog SDP-a, jučer jasno rekao da misli da bi Rak trebao razmisliti hoće li uopće prihvati ovu dužnost.


– Iako je izvučen »iz bubnja«, smatram da to nije najsretnije rješenje. Građani to tako percipiraju: državu vodi HDZ, Istru IDS, a sad još i SDP-ovac u Uljaniku. Ne znam je li stečajni sudac u Pazinu znao za njegovo javno djelovanje, koje bi moglo izazvati političke konotacije ili prepucavanja. Odluka je sada na Lorisu Raku. Njemu je sigurno to profesionalno priznanje, ali s obzirom na prve reakcije na društvenim mrežama i u medijima, možda bi mogao još promisliti o tome, rekao nam je Komadina.


Iako je Loris Rak oduvijek blizak Komadini i, dapače, u unutarstranačkim obračunima uvijek je bio na njegovoj strani u odnosu na Milanovića ili Bernardića, u SDP-u su općenito bili preneraženi ovim imenovanjem. Prvo, saznali su o tome iz medija i s društvenih mreža, a drugo, svjesni su da im izbor Raka kao istaknute političke osobe u ovoj regiji zapravo samo može zatvoriti usta, i u Puli i Rijeci, ali još ponajviše u Saboru, gdje sada više neće moći toliko oštro kritizirati Vladu da ne čini dovoljno za Uljanik jer će time zapravo morati kritizirati i svoga stranačkog kolegu. Zato smatraju da je to zapravo politička namještaljka u režiji HDZ-a, koji se po njima pravi naivan, a zapravo zabija klin između lokalnog SDP-a i nacionalne politike prema brodogradnji.


Slučaj ispolitiziran


Što je najgore, ni u HDZ-u ne bježe od toga da je slučaj maksimalno ispolitiziran: »To je Komadinin čovjek, i to vrlo utjecajan. Rak kontrolira skoro sve postupke vezane uz koncesionanje pomorskog dobra u svojoj županiji, bez njega se ne kadrira po županijskim lučkim upravama, niti se dodjeljuju ikakva odobrenja. Zato njemu sada može samo smetati da je Rak sada u ovoj novoj poziciji. Ne bih rekao da je ministar Horvat bio baš iznenađen tim imenovanjem«, rekao nam je jučer jedan član Vlade.


Mediji su naime pisali o tome da je ministar gospodarstva Darko Horvat, koji vodi politiku Vlade prema Uljaniku i »3. maju«, u emisiji Otvoreno u kojoj je u utorak navečer bio upravo s Komadinom, ostao iznenađen kad mu je Komadina rekao da je Rak SDP-ovac, no u HDZ-u ne kriju da je bilo upravo suprotno: čini se da je Horvat ipak prije Komadine saznao za tu odluku i da baš HDZ-u ne smeta takva odluka.