Esuli kod riječkog gradonačelnika

Talijani Fiumani iz cijeloga svijeta Rijeku osjećaju svojim gradom

Sanja Gašpert

Gradonačelnik Vojko Obersnel esulima je izrazio dobrodošlicu »u naš zajednički grad« / Snimio  Ivica TOMIĆ

Gradonačelnik Vojko Obersnel esulima je izrazio dobrodošlicu »u naš zajednički grad« / Snimio Ivica TOMIĆ

Obersnel je pohvalio aktivnosti Zajednice Talijana u Rijeci, a talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri  naglasio dvojezičnost, otvorenost i europski duh grada



RIJEKA  U povodu proslave Dana sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović održali su tradicionalni prijam za esule, Fiumane koji žive u Italiji, a u delegaciji gostiju bili su Guido Brazzoduro i Laura Calci iz Udruge Slobodna općina Rijeka, Giovanni Stelli i Marino Micich iz Društva za riječke studije iz Rima, talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri te Orietta Marot, predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci.


Zajednički grad


Tom prigodom, gradonačelnik Obersnel izrazio je dobrodošlicu »u naš zajednički grad« te istaknuo kako ga ovaj već tradicionalni susret raduje, posebice nakon što je tijekom prošlogodišnjeg posjeta Rimu imao prigodu posjetiti Društvo za riječke studije iz Rima, odnosno njihov Muzej u kojem se nalazi čitav niz artefakta iz povijesti Rijeke.


Obersnel je dodao kako Muzej obrađuje tešku temu, jer govori o događajima koji su ostavili dubok trag na oba naroda, istaknuvši kako je to jedan složen dio zajedničke povijesti koji se ne smije i ne treba zaboraviti. U tom kontekstu, Obersnel je pohvalio aktivnosti Zajednice Talijana u Rijeci i iskazanu dobru volju oko uključivanja u projekt EPK 2020.





Također, istaknuo je kako će Grad Rijeka kroz projekt EPK 2020 pokušati u centru grada prikazati sva povjesna imena ulica i trgova, što je po njemu puno bolje rješenje od klasičnog prijevoda.


Giovanni Stelli iz Društva za riječke studije iz Rima kazao je kako je gradonačelnikov posjet Rimu i njihovom Muzeju potvrda dobre suradnje i pozitivnog odnosa Udruge naspram gradskih vlasti.


Dodao je kako već duže vrijeme izvrsno surađuju s Muzejom grada Rijeke koji upravo priprema izložbu o riječkim umjetnicima za koju će njihova udruga Muzeju posuditi određena djela.


Talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri zahvalio se Gradu Rijeci i Gradskom vijeću na velikoj časti koja mu je ukazana dodjelom Zlatne plakete Grb Grada Rijeke u 2018. godini za uspješno promicanje gospodarske suradnje između riječkih i talijanskih gospodarstvenika, posebice stoga, kako je kazao, jer je nagradu dobio od grada koji je zavolio.


Europski duh


Konzul je naglasio dvojezičnost, otvorenost i europski duh Rijeke te dodao kako se u ujedinjenoj Europi, kada je riječ o esulima, taj termin više ne koristi već se koristi termin Fiumani koji žive u svijetu, koji bolje i točnije odgovara vremenu u kojem živimo.


Guido Brazzoduro kazao je kako je Udruga Slobodna općina Rijeka promijenila naziv pa se od ove godine zove Udruga Talijana Fiumana u svijetu, a uključuje sve esule i neesule koji se osjećaju dijelom ovoga grada.