Neizvjesno konstituiranje

TRI SCENARIJA ZA DANAŠNJU SJEDNICU Gradsko vijeće preuzima “anti-Obersnel” koalicija?

Damir Cupać

Ako se predstavničko tijelo ne konstituira, ovlašteni sazivač sazvat će novu konstituirajuću sjednicu u roku od 30 dana



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel preuzeo je dužnost nakon drugog kruga izbora kada je pobijedio Hrvoja Burića, a što je bila repriza od prije četiri godine, ali kako sada stvari stoje kada je riječ o konstituiranju predstavničkoga tijela – Gradskoga vijeća, moglo bi se dogoditi nešto slično kao i u Županijskoj skupštini – a to je sazivanje nove konstituirajuće sjednice budući da neće biti dovoljno ruku za izbor predsjednika.


Tijekom jučerašnjeg dana bilo je jasno da SDP-ova koalicija nema većinu za izbor predsjednika, a zajednički oporbeni kandidat kao mogućnost također nije dobio decidiranu potporu.


Važno je znati da je zakonom predviđena mogućnost da ni jedna politička snaga ne može dokazati većinu izborom predsjednika predstavničkoga tijela, pa se u tom slučaju neće dogoditi ništa dramatično.




– Ako se predstavničko tijelo ne konstituira, ovlašteni sazivač sazvat će novu konstituirajuću sjednicu u roku od 30 dana od dana kada je prethodna sjednica trebala biti održana. Ako se predstavničko tijelo ne konstituira ni na toj sjednici, ovlašteni sazivač sazvat će novu konstituirajuću sjednicu u nastavnom roku od 30 dana. Konstituirajućoj sjednici predstavničkog tijela do izbora predsjednika predsjeda prvi izabrani član s kandidacijske liste koja je dobila najviše glasova. Predstavničko tijelo jedinice smatra se konstituiranim izborom predsjednika. Ako se predstavničko tijelo ne konstituira u rokovima, raspisat će se novi izbori, propisano je zakonom.


Oskarove šanse 


Tako je SDP-ova koalicija osvojila prije četiri godine gotovo 46 posto glasova i na kraju je imala potrebnu većinu u vijeću u kojemu je sjedilo 35 vijećnika. U tom mandatu kriza je izbila kada je HNS odlučio prijeći u oporbene redove, prije svega kada je bila riječ o Energu, ali je Obersnel dobio podršku vijećnika koji su bili na listi Laburista, a onda su prešli u nezavisne.


Ovaj put rezultat SDP-ove koalicije u koju je ušao PGS, a iz nje izašao HNS, je 37,78 posto, što preračunato iznosi 15 mandata, uključujući dodatni mandat pripadnika srpske nacionalne manjine. Budući da će Gradsko vijeće brojiti 37 članova jer u njega ulaze dodatno dva pripadnika nacionalnih manjina, jasno je da SDP-ova koalicija mora računati na 19 ruku kada je riječ o izboru predsjednika Gradskoga vijeća. Računalo se da bi siguran glas bio onaj Pere Lučina, ali on je vratio mandat HNS-u.


Drugim riječima, gotovo je nemoguće predvidjeti što će se dogoditi na današnjoj sjednici, ali najizgledniji je scenarij da će gradski vijećnici morati na popravni ispit jer se predstavničko tijelo neće konstituirati. Barem kada je riječ o izboru predsjednika kojega će predložiti SDP-ova koalicija, a to bi trebao biti IDS-ovac Oskar Skerbec.


Kompromisi 


Drugi je scenarij da se ujedini cijela oporba i da izađe s jednim imenom koje će onda svi podržati. Načelni dogovori u tom smjeru su postignuti, a oni podrazumijevaju da se svake godine mijenja predsjednik Gradskoga vijeća, a krenulo bi se s predstavnikom Akcije mladih. Takav politički aranžman uključivao bi da većinu čini sedam vijećnika HDZ-a, četiri vijećnika Akcije mladih-Živog zida-Snage, četiri vijećnika nezavisne liste Hrvoja Burića, te po dva vijećnika Liste za Rijeku, Mosta i HNS-a.


Kompromisni scenarij također je na stolu, a on je zamišljen na način da SDP-ova koalicija prepusti mjesto predsjednika Gradskoga vijeća, a da zauzvrat dobije četiri glasa. Je li itko u ovom trenutku spreman ići na takav način, teško je reći.


Naime, predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić eksplicitno je podržao Hrvoja Burića u drugom krugu. To bi trebalo značiti da SDP-ova koalicija ne može računati na njihovu podršku. Vijećnici Akcije mladih i Živog zida velika su enigma jer do sada, osim Andreja Briščika koji je bio gradski vijećnik u prošlom mandatu, nisu bili politički prepoznatljivi jer se nisu eksponirali na političkoj sceni. Slično je i s Mostom. Hrvoje Burić najavio je da on neće nikada podržati Obersnela. Ostaju dva vijećnika HNS-a, Juraj Bukša i nakon što je vratio mandat Pero Lučin, najvjerojatnije Andrej Poropat.


Za sada su i oni voljni podržati oporbeni prijedlog rotirajućega predsjedništva. Dakle, oporba bi se ujedinila na platformi oponiranja Obersnelu, a je li realno da ta platforma opstane četiri godine, teško je vjerovati. U takvom sastavu moglo bi se očekivati neizglasavanje proračuna krajem godine pa će se izbori u Rijeci morati ponoviti i za gradonačelnika i za predstavničko tijelo.


Novi izbori


A ako ne uspije konstituiranje Gradskoga vijeća, ponovit će se izbori za predstavničko tijelo, a gradonačelnik ostaje. No, s obzirom na malu izlaznost, ponovljeni izbori mogli bi ići u korist velikih stranaka, a mnogi koji su dobili trenutno mandat, mogli bi ostati bez njega.


Politika je ipak previše nepredvidljiva za bilo kakve decidirane tvrdnje, u što se građani Hrvatske mogu uvjeriti gotovo svakoga dana, pa ipak valja pričekati današnju konstituirajuću sjednicu kako bismo vidjeli koji će scenarij proći – ponavljanje sjednice, postizborna koalicija SDP-a s nekom od političkih snaga i prepuštanje mjesta predsjednika Gradskoga vijeća novim partnerima, ili izbor oporbenog kandidata kao predsjednika po rotirajućem modelu.