GOTOVO JE

TREBALA SU SAMO 222 DANA Rotor Marinići 2 u Viškovu konačno u funkciji

Andrej Petrak

Snimio:Damir Škomrlj

Snimio:Damir Škomrlj

Proteklog vikenda obavljeno je završno asfaltiranje, potom su iscrtane prometne linije te postavljeni prometni znakovi



VIŠKOVO   Dvjesto dvadeset i dva dana od početka radova graditelji delničke tvrtke Iskopi i transporti »Belobrajdić« dovršili su novi rotor Marinići 2 kod Plodina, čime je nakon sedam mjeseci konačno omogućeno nesmetano kretanje vozila prometnom žilom kucavicom Viškova. Proteklog vikenda obavljeno je završno asfaltiranje, potom su iscrtane prometne linije te postavljeni prometni znakovi, čime je izgradnja drugog kružnog raskršća u Viškovu konačno dovršena, a svi oni vozači koji su proteklih mjeseci gubili živce u kolonama mogli su odahnuti.


Izgradnju kružnog raskrižja temeljem sporazuma financirali su Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste PGŽ-a i Općina Viškovo, dok je investitor radova prelaganja vodovodnih instalacija, glavnog transportnog vodovoda s priključcima te izgradnje kanalizacijske mreže, što je također odrađeno paralelno s kružnim raskrižjem bio KD Vodovod i kanalizacija Rijeka. Tijekom ljeta obavljeni su i drugi infrastrukturni radovi, uključujući prelaganje telefonske i elektroinstalacije visokog i niskog napona te prelaganje glavnih optičkih kabela što povezuju Hrvatsku i Sloveniju. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 2,5 milijuna kuna, dok je Općina Viškovo na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa  ostvarila potporu od 1.414.913 kuna nepovratnih sredstava.



Probijanje trase ceste D427 presjeklo je postojeću prometnu mrežu u Viškovu na nekoliko mjesta, uključujući i u Valjanima, gdje je prije pet dana počela izgradnja pješačko-biciklističkog nathodnika. Projekt je za realizaciju pripremila Općina Viškovo, temeljem sporazuma s tvrtkom Hrvatske ceste. Novi nathodnik trebao bi povećati sigurnost u prometu za pješake i bicikliste, a osobito djecu, koja dobivaju siguran prijelaz preko državne ceste do škole, vrtića i drugih javnih sadržaja u centru Viškova.





Investitor nathodnika su Hrvatske ceste, ugovorena vrijednost radova 1.675.569 kuna bez PDV-a, dok je za izvođača izabrana tvrtka Sitlor iz Slavonskog Broda. Rok izvođenja radova je 90 kalendarskih dana, a završetak radova i puštanje u promet nadvožnjaka planirano je sredinom veljače 2018. godine. Dok su radovi u tijeku na snazi će biti privremena regulacija prometa, što znači i postavljanje znakova »opasnost na cesti« i »radovi na cesti« na ulaze u slijepe ulice.



Druga faza izgradnje rotora počela je 28. kolovoza, istaknuti rok završetka bio je 50 radnih dana, a uključivala je formiranje kružnog raskrižja, parapetnih zidova javne rasvjete te podizanje nivelete ceste za 80 centimetara radi spajanja na buduću državnu cestu D427. U ovoj fazi određeno vrijeme izgubljeno je na čekanje Hidroelektre, bivšeg izvođača radova na cesti D427, na uklapanju državne ceste D427 na postojeću prometnu mrežu  u dijelu budućeg rotora. S Hidroelektrom su Hrvatske ceste na koncu raskinule ugovor i sad se čeka novi natječaj za izvođača koji će dovršiti preostale radove na budućoj državnoj cesti koja će služiti i kao obilaznica Viškova.