Sanacija u tijeku

Šteta u Lopači veća od prvih procjena: Dosad uređen tek prvi kat, manje stradao u požaru

Barbara Čalušić

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Radovi na obnovi glavne zgrade bolnice, odnosno drugog i trećeg kata, očekuju se početkom iduće godine.  Izrađen je projekt i troškovnici i uskoro se očekuje objava natječaja za odabir izvođača 



RIJEKA Tijekom ovoga mjeseca u Psihijatrijskoj bolnici Lopača čija je glavna zgrada teško stradala u požaru 17. kolovoza ove godine ponovo će biti useljeni prostori prvog kata glavne zgrade koji su u požaru pretrpjeli manju štetu.


Kako kaže ravnatelj Lopače Neven Ivanović, konkretni radovi na obnovi glavne zgrade psihijatrijske bolnice, točnije drugog i trećeg kata, očekuju se početkom iduće godine.


– Izrađen je projekt i troškovnici te uskoro očekujemo objavu natječaja za odabir izvođača koji bi također trebao biti objavljen ovaj mjesec.




Ako sve bude teklo prema planu, radovi na obnovi katova koji su najviše stradali trebali bi početi početkom 2019. godine, a njihov se dovršetak očekuje polovinom iduće godine.


Smrt u požaru 


Prvi kat koji je u požaru pretrpio manju štetu bit će uskoro useljen, a u tijeku je obnova električnih instalacija.


Dobra vijest u cijeloj priči jest da u požaru nije stradala statika zgrade što nam barem donekle olakšava cjelokupnu obnovu, objašnjava Ivanović.


Osim Grada Rijeke kao osnivača bolnice, pomoć u obnovi Lopače obećali su i Primorsko-goranska županija i resorno ministarstvo.


O visini štete koju je prouzročio požar zasad nema konkretnog odgovora u upravi bolnice, no neslužbeno doznajemo da će šteta biti ipak veća nego što se prvotno očekivalo.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



U velikom požaru u Psihijatrijskoj bolnici Lopača vatra je izbila u jednoj od soba na trećem katu u glavnoj zgradi, na muškom odjelu. U požaru u kolovozu smrtno je stradala jedna osoba, jedan je pacijent teže ozlijeđen, a njih 15-ak pretrpjelo je lakše ozljede.


Pola kapaciteta


U gašenju i spašavanju pacijenata iz četverokatnice sudjelovalo je četrdesetak vatrogasaca, dok je osoblje bolnice u spašavanju pacijenata dalo sve od sebe riskirajući pritom vlastite živote. U trenutku požara u bolnici su bila 92 pacijenta, koji su evakuirani u sat vremena.


Bolnica ima kapacitet od 165 postelja, a u trenutku požara radila je na 75 posto svojih kapaciteta. Kapacitet bolnice nakon požara je prepolovljen te u njoj trenutačno boravi između 80 i 90 pacijenata. Uprava bolnice vjeruje da će se nakon sanacije vratiti barem na 75 posto kapaciteta.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



– Dio naših pacijenata i dalje je smješten u KBC-U Rijeka te u Psihijatrijskoj bolnici Rab. Također, danas se naši korisnici ne zadržavaju na liječenju toliko dugo kao što je to bilo ranijih godina pa većina pacijenata koji sad borave u bolnici nisu ni bili ovdje u kolovozu, a oni koji su ovdje liječeni u kolovozu, otpušteni su kućama ili u neke druge ustanove, pojašnjava Ivanović.