Zgarište još čeka sanaciju

Stanari Čandekove: ‘Od požara prošlo dva tjedna, a toliko užasno smrdi da prozore ne otvaramo’

Sanja Gašpert

Zgarište stana u Ulici Franje Čandeka 30 / Snimio Roni BRMALJ

Zgarište stana u Ulici Franje Čandeka 30 / Snimio Roni BRMALJ

Grad Rijeka i Rumat se još uvijek dogovaraju i pregovaraju tko će sanirati stan. Nama je svejedno tko će to učiniti, važno nam je da se stan sanira jer svi stanari trpe užasan smrad, u telefonskom razgovoru kazala je stanarka Dragica Tomić



RIJEKA Stan u prizemlju zgrade u Ulici Franje Čandeka 30 na Turniću, koji je u jutarnjim satima 19. siječnja ove godine u cijelosti progutao požar i u nekoliko trenutaka pretvorio u zgarište, još uvijek nije saniran niti je njegova sanacija započela.


Podsjetimo, riječ je o stanu koji je prije desetak dana progutala vatra, a čovjeka koji je u njemu živio sam, bez struje i primanja, u posljednji su čas spasili susjedi.


– Iz stana užasno smrdi, a povremeno se i dimi. Iako je prošlo gotovo dva tjedna od požara, još uvijek nitko ništa ne poduzima. Ne možemo otvoriti prozore od smrada. Nitko ništa ne poduzima, a Grad i Rumat se još uvijek dogovaraju i pregovaraju tko će sanirati stan. Nama je svejedno tko će to učiniti, važno nam je da se stan sanira jer svi stanari trpe užasan smrad – u telefonskom razgovoru kazala je stanarka Dragica Tomić, koja je, inače, i predstavnica stanara koji žive u jednokatnici u Čandekovoj 30, zapravo nizu spojenih stanova starije gradnje.



Na novinarski upit iz Grada Rijeke stiže kratki odgovor kako je slučaj Čandekove u hitnoj proceduri i očekuje se kako bi radovi na sanaciji stana mogli početi tijekom veljače.– Upravitelj zgrade, u ovom slučaju je to Rumat, dužan je primjereno osigurati zgradu, odnosno sklopiti protupožarnu policu osiguranja, što je napravljeno i za zgradu u Čandekovoj. Kada se dogodio požar, Rumat je izašao na lice mjesta, ubrzo našao izvođača koji je dao ponudu za sanaciju, kao i izvođača za čišćenje i raščišćavanje stana. Takve ponude poslane su u osiguravajuće društvo, koje sada odlučuje što je njima prihvatljivo, a što nije. Nakon njihovog očitovanja odmah se kreće s radovima i mi se nadamo kako će to biti u najkraćem mogućem roku, tijekom veljače. Od Rumata smo tražili da nam pošalju rokove, još ih nismo dobili, ali cijeli slučaj kao i ostali takve vrste idu po najhitnijem postupku, iako se stanarima čini da je dugo, što je i razumljivo, jer očekivano žele da se sanacija obavi čim prije – kaže Denis Šulina, pročelnica Odjela za gospodarnje imovinom Grada Rijeke.


Spriječena tragedija


Jedan od stanara s gornjeg kata jednokatnice je i Mišo Mokoš, koji je ponovno pozvao novinare u nadi da će podsjećanje na ovaj nemili događaj potaknuti mjerodavne da se pokrenu.


Mišo Mokoš, Čandekova 30, požar, zgarište, snimio Roni BRMALJ


Mišo Mokoš, Čandekova 30, požar, zgarište, snimio Roni BRMALJ



– Živim na gornjem katu i, iako nisam iznad stana koji je izgorio, osjećam smrad. Priča se da je uzrok ovoga požara ili svijeća ili neugašena cigareta. Naš susjed koji je živio u stanu koji je, inače u vlasništvu Grada Rijeke, tri godine je bez struje, bez posla, nema mjesečnih primanja, a prehranjivao se sakupljanjem boca. Brinuli smo se o njemu, uvijek smo se bojali da će se nešto dogoditi. Točnije, prije nekoliko godina je umalo i došlo do požara kada je susjed na plinskoj boci stavio peći pile i zaspao, ubrzo se počelo dimiti, ali smo srećom uočili na vrijeme i tragedija je spriječena. Nedavno ga nisam pet dana vidio, zvonio sam, kucao, nitko nije otvarao. Zvao sam policiju da provali jer sam se brinuo da mu se nešto dogodilo, ali on jednostavno nije bio od volje otvarati nikome. On nije mogao živjeti sam, odavno mu je bila potrebna pomoć i da mu je na vrijeme pružena, ovo se ne bi dogodilo. Inače, riječ je o čovjeku koji nije stvarao probleme susjedima, bio je tih i samozatajan, ali je imao određenih problema sa zdravljem i zbog svega toga i nehumanih uvjeta za život smo se i brinuli da se nešto slično ne dogodi. Nažalost, zbog svega toga je i došlo do ovog požara, u kojem je tragedija i gubitak života srećom izbjegnuta, iako za dlaku – kaže Mokoš. Dodaje kako je žalosno da cijela zgrada trpi zbog prepucavanja Grada Rijeke i Rumata.


Čandekova 30, požar, zgarište, snimio Roni BRMALJ


Čandekova 30, požar, zgarište, snimio Roni BRMALJ



Soba puna dima


Iznad stana koji je izgorio živi Zdenka Tadijan, koja je s obitelji u potpuno novouređeni stan uselila prije šest mjeseci.


– Stan smo u cijelosti renovirali prije nekoliko mjeseci, a sada nam je pun dima i smrada, po zidovima i podu sobe koja je iznad stana koji je gorio je crnilo. Istina, Rumat je privremeno ofarbao tu sobu, ali i dalje smrdi, povremeno se i dimi ispod ormara, sve kao posljedica požara u donjem stanu. Prozor ne možemo otvoriti jer smo odmah iznad tog stana. Moj suprug je u vrijeme požara spavao, jer je imao temperaturu i jedva je izvukao živu glavu, jer se u svega nekoliko minuta cijela soba ispunila dimom. Stalno zovem nadležne da vidimo kada će sanacija, ali najčešće dobivamo odgovore kako se čeka očevid policije, kaže Tadijan koja stan nije osigurala, ali je putem upravitelja zgrada osigurana. Ne nadam se velikoj odšteti jer, znate kakve su osiguravajuće kuće, procijene štetu u najmanjem mogućem iznosu koji ni približno ne pokriva stvarno nastalu štetu. Svega ovog ne bi bilo da se čovjek koji je bio bolestan i u potrebi na vrijeme smjestio pod adekvatnu skrb, zaključuje Tadijan.


Čandekova 30, požar, zgarište, snimio Roni BRMALJ


Čandekova 30, požar, zgarište, snimio Roni BRMALJ