Javno savjetovanje

Sprema se gradska odluka: Komunalni redari ubuduće će moći legitimirati Riječane

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Komunalni redari novim zakonom dobili su mogućnost utvrditi identitet građana prikupljanjem njihovih osobnih podataka, a u tom će smjeru ići i gradska odluka, prihvati li ju Gradsko vijeće

Gradonačelnik Vojko Obersnel namjerava Gradskom vijeću Rijeke predložiti da komunalni redari dobiju pravo legitimiranja građana. Jedna je to od novosti u izmjenama gradske odluke o komunalnom redu, na čiji nacrt građani mogu dati svoje primjedbe sve do 14. veljače na internetskim stranicama Grada.Komunalnim redarima to je omogućio novi zakon. Ranije nisu smjeli utvrditi identitet građana prikupljanjem njihovih osobnih podataka, no to se sad promijenilo, a u tom će smjeru ići i gradska odluka, prihvati li ju Gradsko vijeće.

Druga značajna izmjena jest da je nadležnost komunalnog redara proširena s općenite formulacije „javne površine” na sva zemljišta u gradskom vlasništvu, što uključuje javna parkirališta, nerazvrstane ceste i druge površine za parkiranje vozila.


Također, prijedlogom nove odluke zabranjuje se postavljanje tendi, reklama, plakata, spomen-ploča na građevinama i druge urbane opreme te klimatizacijskih uređaja, dimovodnih, zajedničkih antenskih sustava i drugih uređaja na zgradama koji se prema posebnim propisima grade bez građevinske dozvole i glavnog projekta suprotno drugim gradskim odlukama.


Novi izračun komunalnog doprinosa


Na kolegiju gradonačelnika predstavljen je i novi način izračuna komunalnog doprinosa, koji više neće ovisiti o volumenu građevine. Iznos jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa je u pojedinoj zoni za građevine trgovačke, ugostiteljske, uredske, uslužne, proizvodne i industrijske namjene uprosječen.




Predloženom odlukom precizirani su instrumente osiguranja naplate potraživanja u odnosu na visinu potraživanja u slučajevima obročnog plaćanja komunalnog doprinosa: do duga od 50 tisuća kuna bit će potrebno dostaviti bjanko zadužnicu, a za veći iznos potraživanja hipoteku ili bezuvjetnu bankarsku garanciju.


Nadalje, na rješenja o komunalnom doprinosu ne primjenjuje se više Zakon o općem upravnom postupku, već Opći porezni zakon, što produljuje rokove za izjavljivanje žalbe s 15 na 30 dana, a očekuju se i pojednostavljenja koja se tiču dostave i izvršenja rješenja.


Mogućnosti povrata plaćenog iznosa


Određeni su slučajevi i uvjeti pod kojima će se obvezniku izvršiti povrat plaćenog komunalnog doprinosa. Primjerice, propisana je mogućnost da, u slučaju da je obveznik komunalnog doprinosa već platio komunalni doprinos, a nije tijekom važenja akta za građenje započeo s gradnjom, na njegov zahtjev plaćeni komunalni doprinos može mu se uračunati za novu gradnju na istom ili drugom zemljištu na području grada Rijeke.


Propisani su slučajevi u kojima se predviđaju oslobođenja od plaćanja komunalnog doprinosa, posebice u skladu sa Zakonom o pravima hrvatskih branitelja.