Gradsko vijeće Rijeke

Smijenjeni Tihomir Čordašev: Na jučerašnjoj sjednici bilo je više preleta vijećnika, nego prebjega preko Berlinskog zida

Damir Cupać

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Ocijenio je da su novi izbori jedino rješenje te da su mnogi koji su na jučerašnjoj sjednici prihvatili izbor novog predsjednika Gradskog vijeća, time stali uz vlast, a u predizbornoj kampanji bili su oštro protiv SDP-ove i Obersnelove politike u Rijeci.



RIJEKA – Smijenjeni predsjednik riječkoga Gradskoga vijeća Tihomir Čordašev (Akcija mladih) pozvao je sve stranke zastupljene u gradskome parlamentu da pokažu principijelnost i da izađu na nove izbore budući da je zadnja sjednica svjedočila o neviđenom festivalu političke trgovine.


– Pred godinu dana počeo je demokratski eksperiment kohabitacije između riječke izvršne vlasti i predstavničkoga tijela. Ali na zadnjoj sjednici je neslavno propao i sve je završilo festivalom političke trgovine. Svjedočili smo da je bilo više preleta nego preko Berlinskoga zida. Ne mogu vjerovati da neki kolege misle da će im proći pozicioniranje u oporbu i glasovanje za prijedloge vlasti.


Mislim da je jedino rješenje principijelnost što znači nove izbore, ocijenio je Čordašev.




On je pojasnio da jedino novi izbori mogu riješiti dvojbu uživaju li još uvijek povjerenje birača oni koji su u kampanji pred godinu dana bili protiv politike Vojka Obersnela i SDP-a.


– Ako pokažu prinicipijelnost, ne moraju se bojati izbora. Meni osobno je drago da sam smijenjen, iako su razlozi za smjenu deplasirani, jer nikada ne bih htio biti na čelu onoga u što se pretvorilo Gradsko vijeće, izjavio je Čordašev.


Jadranka Horvat iz Živog zida, stranke koja je ostala uz Akciju mladih i Čordaševa, ogorčena je zbog toga što je jedan od razloga za smjenu Tihomira Čordaševa, prozivanje njezinoga stranačkog kolege i gradskoga vijećnika Veljka Balabana.


– Ono što se dogodilo u Gradskom vijeću je politička smjena motivirana političkom trgovinom. A u obrazloženju smjene navodi se kolega Balaban i prozivaju ga da je zloupotrijebio vijećničko mjesto za osobnu korist. To je potpuna laž. Kolega Balaban je na jednom Aktualnom satu pitao gradonačelnika Vojka Obersnela o problemu deložacija.


Nakon što je dobio odgovor da deložacija nema, on je iznio svoj slučaj koji je završen davno da bi upozorio da to nije točno. Imputiranje da je zlopotrijebio položaj vijećnika je pokušaj da se destabilizira oporba, da se oblati Živi zid i Akcija mladih. Mi im poručujemo da smo za izbore u bilo kom trenutku jer bi ih dobili, a na što ukazuju sve ankete, zaključila je Horvat.