Nakon nadzora Zdravstvene inspekcije

Smijenjen predstojnik Klinike za neurokirurgiju riječkog KBC-a dr. Dinko Štimac

Hina

Dinko Štimac / Snimio Marko GRACIN

Dinko Štimac / Snimio Marko GRACIN

U KBC-u kažu da su odluku o razrješenju donijeli kako bi se osigurao kontinuitet u radu Klinike, a smijenjeni Štimac je ustvrdio na je riječ o "čistoj političkoj odluci" koja je rezultat pritiska osoba iz kruga HDZ-a



RIJEKA  Smijenjen je predstojnik Klinike za neurokirurgiju riječkoga Kliničkoga bolničkog centra Dinko Štimac. Riječki KBC izvijestio je da je zaprimio nalaz i mišljenje Ministarstva zdravstva kao rezultat provedenog nadzora Zdravstvene inspekcije tog ministarstva u svibnju 2018. pa su slijedom zaključaka iz nalaza njegova mjerodavna tijela donijela odluku o razrješenju dosadašnjeg predstojnika Klinike za neurokirugiju i imenovanju novog obnašatelja te dužnosti kako bi se osigurao kontinuitet u radu.


 »U odnosu na odluku o razrješenju, dosadašnji predstojnik Klinike za neurokirugiju ima pravo iskoristiti pravne lijekove i u roku je za njihovo podnošenje. Temeljem Zakona o radu i propisa o zaštiti osobnih podataka, nismo u mogućnosti niti smo ovlašteni iznijeti dodatne podatke o djelatniku i postupcima koji su u tijeku«, stoji u priopćenju riječkoga KBC-a.


Štimac je pak na konferenciji za novinstvo Živog zida, čiji je član, ustvrdio da je s te dužnosti smijenjen »čistom političkom odlukom«, kao rezultat pritiska osoba iz kruga HDZ-a i to zbog njegova upozoravanja na »nedopustivo loše ishode liječenja pacijenata na toj klinici«.  




Štimac je istaknuo da je u riječki KBC došao kao predstojnik Klinike za neurokirurgiju prije tri godine te da je od početka primijetio da su »kvaliteta rada i ishodi liječenja na niskoj razini« te je, kako je naveo, diskretno upozoravao na propuste. Prije tri mjeseca, rekao je, Ministarstvu zdravstva i Hrvatskoj liječničkoj komori slao je dokumentaciju o tim propustima i konkretnim slučajevima, ali nitko nije ni tada reagirao.


– Slijedili su napadi članova HDZ-a ili njihovih mecena iz KBC-a na mene, koji su kulminirali optužbama za narušavanje međuljudskih odnosa, što je bio službeni razlog moje smjene, tvrdi je Štimac i dodao da je u Živi zid ušao u ožujku jer je to jedina politička stranka koja se bori za pravdu, a od tog su trenutka napadi na njega iz HDZ-a postali još intenzivniji.


Na pitanje na koje je propuste i nedovoljno dobar rad u klinici upozoravao, Štimac je odgovorio kako mu liječnička struka ne dopušta da u javnosti govori o pojedinačnim slučajevima te da bi bilo koji podatak koji bi iznio pacijentima ili njihovim obiteljima mogao omogućiti da povežu činjenice i otkriju da se govori o njima. Svu dokumentaciju koju je slao ministarstvu i Hrvatskoj liječničkoj komori, rekao je, naknadno je dostavio Županijskome državnom odvjetništvu u Rijeci i Uskoku, tražeći da ispitaju je li tim postupcima kršen zakon.


Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je da se ta politička stranka bori protiv klijentelizma i nepotizma u hrvatskome zdravstvenom sustavu jer se »vladajuće strukture predvođene HDZ-om obračunavaju sa strukom a u korist jataka, prijatelja i stranačkih poslušnika«.


Ustvrdio je da je Dinko Štimac zviždač unutar riječkoga KBC-a koji je institucijama prijavio nepravilnosti, a one još nisu reagirale.


»Time je stao na žulj političkim podobnicima pa je smijenjen s mjesta predstojnika«, rekao je Sinčić.


 Saborski zastupnik Živoga zida Ivan Pernar ocijenio je da je veliki dio bolničkog sustava u zemlji visoko politiziran te da napredovanje češće ovisi o političkoj podobnosti nego o stručnosti. Ovaj slučaj preslikava takvo stanje jer je Štimac nedvojbeno stručan i ima izvrsne rezultate u radu iza sebe te može raditi bilo gdje u svijetu.