Bogat program

Slavlje blagdana Gospe Trsatske: Marijini trsatski dani od 6. do 13. svibnja

Mirjana Grce

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Marijini trsatski dani – tradicionalni dani koje franjevci, čuvari Trsatskog svetišta organiziraju u povodu blagdana Gospe Trsatske – ove će se godine održavati od 6. do 13. svibnja. Program Marijinih dana bit će ispunjen duhovnim i kulturnim sadržajima, a u njihovom je središtu blagdan Gospe Trsatske, 10. svibnja, dan na koji je prema predaji 1291. godine na trsatski brijeg prenesena Nazaretska kućica Svete Obitelji. Bogat program Marijinih trsatskih dana je u franjevačkom samostanu predstavio fra Bernard Barbarić, gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar svetišta Majke Božje Trsatske.


Svečano otvorenje Marijinih trsatskih dana bit će u nedjelju 6. svibnja u 18,30 sati podizanjem zastava Gospe Trsatske, Republike Hrvatske i Grada Rijeke, te tradicionalnim hodočašćem pomoraca koje će predvoditi mons. Valter Župan, krčki biskup u miru. Na svečanoj misi liturgijsko će pjevanje animirati ženski zbor Schole Cantorum Rijeka koji će nakon mise također održati duhovni koncert »Svetoj Majci s ljubavlju«. Uoči Gospe Trsatske bit će održana trodnevnica sa slavljem misa u 18,30 koje će predvoditi fra Zdravko Lazić. Svaka od tih večeri posvećena je drugoj skupini hodočasnika: 7. svibnja hodočaste bratstva OFS-a i Frame, 8. svibnja molitvene zajednice Grada Rijeke, a 9. svibnja redovnici i redovnice Grada Rijeke.


Središnje slavlje blagdana Gospe Trsatske – hodočasničku procesiju i zavjetnu misu – 10. svibnja će u 18,30 sati predvoditi mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit, a ostale mise će u svetištu toga dana biti slavljene u 7, 8, 9, 10 i 11 sati. Misa u 11 sati okupit će velik broj franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda jer je to tradicionalno zavjetna misa franjevaca ove provincije. Proslava Gospe Trsatske nastavlja se 11. svibnja misom za mlade grada Rijeke u 20,30, a u subotu, 12. svibnja koncertom u trsatskoj bazilici u 19,30 sati. U čast Gospi Trsatskoj svečani će koncert održati višestruko nagrađivana muška klapa »Vinčace« iz Novog Vinodolskog sa svojim gošćama, ženskom klapom »Dišpet« iz Zagreba. Koncert su najavili Jadranka Čubrić, počasna predsjednica HGU-a PGŽ-a, Mario Butorac i Stefan Krošnjak, predstavnici klape »Vinčace«, objasnivši da je koncert dar svima koji na njega dođu i da se održava u sklopu proslave 25. obljetnice djelovanja HGU-a, kao i izlaska novog nosača zvuka klape »Vinčace« pod naslovom »Naviru misli, vrtidu spomen«. Kako je poznato, ova je klapa trostruki osvajač omiškog Zlatnog štita, najznačajnije klapske nagrade u našoj zemlji, i njihov će se novi CD te večeri moći nabaviti na Trsatu.




Marijini trsatski dani će biti zaključeni 13. svibnja proslavom Majčinog dana svečanom misom u 18,30 sati. Tu će misu glazbeno pratiti Dječji zbor »Nebeske iskrice« iz župe sv. Mateja iz Viškova, a isti će zbor nakon mise zajedno s mladima iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, održati prigodni koncert.



U najstarijem djelatnom hrvatskom marijanskom svetištu ove se godine obilježavaju dvije obljetnice – 15. godišnjica dolaska sv. pape Ivana Pavla II. u Svetište te 40. obljetnica posjeta Svetištu sv. Majke Terezije – pa će i Marijini trsatski dani pomalo već biti u znaku tih obljetnica, najavio je gvardijan Barbarić svima izrazivši dobrodošlicu na Trsat.