Sve po mjeri Bernardića

SUTRA IZBORI U LOKALNOM SDP-u Saša Đujić upozorava na kršenje izbornih pravila

Tihana Tomičić



U subotu 16. lipnja u SDP-u Rijeke i Primorsko-goranske županije održavaju se izbori za nova vodstva – za PGŽ je istaknuta jedna kandidatura za predsjednika, ona Zlatka Komadine, dok se u Rijeci za predsjednika natječju Marko Filipović i Vuk Prica.


No, prava bitka za utjecaj odvija se na razini potpredsjednika i predsjedništva na obje razine, a jedan od kandidata za županijskog potpredsjednika, saborski zastupnik Saša Đujić, upozorava da i na ovom terenu, kao i drugdje u Hrvatskoj, na izborima ima kršenja pravila i opstrukcije demokratskog procesa. On je od županijske izborne komisije zatražio dozvolu za uvid u popis članstva s pravom glasa, kako bi im se u izbornoj kampanji mogao obratiti, ali je odbijen.


– Mi kandidati uopće nemamo pravo na uvid u popis birača, nemamo ni pravila, ni kriterije za provedbu izbora, samo nam je dapače izrijekom onemogućeno da držimo presice u stranačkim prostorijama, mada smo kolega Željko Jovanović i ja htjeli održati tiskovnu konferenciju o LNG terminalu, a ne o izborima. Na županijskoj razini nema dakle pristupa članovima, nema kampanje, kao niti prilike da nam stranka financijski omogući slanje SMS-ova članovima, koji uopće ne znaju da se održavaju izbori. Kako ćemo kontrolirati izborni proces ako nemamo ni pristup, niti znamo koliko birača uopće ima pravo glasa? Ovo je opstrukcija izbora i zatiranje demokratskog duha unutarstranačih izbora suprotno socijaldemokratskim načelima, kaže Đujić.




»Uvjeren sam, dodaje, da je takav pristup dirigiran od samog Iblera i vrha stranke, jer se slične stvari događaju i drugdje po Hrvatskoj. Ibler je, kaže, namjerno prestao slati uplatnice za članarinu članovima stranke, kako bi samo kontrolirana većina zadržala pravo glasa i birala vodstva po ukusu predsjednika stranke Davora Bernardića.


U nekim malim organizacijama i 70 posto članova ostalo je bez prava glasa, a mi ostali nemamo uvid u popise birača. To nije slučajno, to je koncept, to je sustav kojim aktualno vodstvo kontrolira stranku i u neravnopravan položaj stavlja sve one koji se protive njihovoj šalabahter-demokraciji, tvrdi Đujić. Odgovorio je i na pitanje zašto se nije kandidirao protiv Komadine, o čemu je ranije razmišljao i o čemu se špekuliralo.


– Nisam se kandidirao jer smatram da mlad, energičan i neistrošen kandidat poput Komadine zaslužuje još jednu šansu, zaključuje ironično Đujić.


Na pitanje o ovim optužbama predsjednik izborne komisije Vladimir Šepčić nam je rekao: »Pa kolega Đujić je saborski zastupnik, valjda čita materijale i sigurno je proučio pravila, pa točno zna što je svima dozvoljeno, a što ne. Komisija samo slijedi pravila.«