Nove brojke

SJAJNI REZULTATI Rijeka sve zanimljivija gostima, u četiri godine je udvostručila turistički promet

Andrea Bralić

Najnovije brojke dokazuju da Rijeka ne zna za sezonski turizam, grad živi cijele godine, a odlične turističke rezultate treba očekivati i od zadnjeg mjeseca u godini ponajviše zahvaljujući znatno kvalitetnijoj adventskoj ponudi



RIJEKA Rijeka je u studenom ostvarila izuzetan rezultat te se pozicionirala na visoko drugo mjesto, odmah nakon Opatije, po ostvarenom turističkom prometu na području cijelog Kvarnera. Od 2014. do danas Rijeka je udvostručila turistički promet, a prošle godine ostvarila najveći rast među 126 članica Uduženja europskih turističkih gradova.


S ovakvim rezultatima koji više nikako nisu slučajnost, nitko ne treba sumnjati u potencijale ovog grada, koji bi svoj pravi turistički uzlet trebao imati od 2020. godine kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Najnovije brojke dokazuju i da Rijeka ne zna za sezonski turizam, grad živi cijele godine, a odlične turističke rezultate treba očekivati i od zadnjeg mjeseca u godini ponajviše zahvaljujući znatno kvalitetnijoj adventskoj ponudi i odličnoj atmosferi na svim lokacijama na kojoj su organizirani programi; od Korza, pa do Trsata i blagdanskom ruhu Gradine o kojem se priča u cijeloj zemlji.


U razdoblju od siječnja do kraja studenog u Rijeci se bilježi porast turističkog prometa za 22 posto, s ostvarenih 391.166 noćenja i 148.988 dolazaka što je 16 posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, kažu podaci Turističke zajednice Grada Rijeka.




– Tome su pridonijeli fantastičan kulturno – zabavni program te brojne manifestacije tijekom godine koje svaki mjesec dovode do boljeg turističkog rezultata. Na području grada strani turisti ostvarili su 124.376 dolazaka, a domaći turisti 24.612 dolazaka. U usporedbi s istim razdobljem 2017. godine broj stranih dolazaka veći je za 16 posto, a izuzetno nas veseli činjenica da je i broj domaćih dolazaka veći za 13 posto. Ostvaren je turistički promet od 391.166 noćenja, što je 22 posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. Strani turisti ostvarili su 334.712 noćenja, što čini rast za 21 posto, a domaći turisti 56.453 noćenja, što je rast za 27 posto, ističu u TZ Grada Rijeke.


Najveći broj noćenja ostvarili su državljani Njemačke i Italije, a evidentiran je i sve veći broj turista iz Mađarske, Poljske, Srbije, SAD-a, Francuske, Španjolske i Austrije. Kod kategorije dobnih skupina nastavlja se trend gdje najviše noćenja ostvaruju turisti od 19 do 30 godina te s 98.597 noćenja ostvaruju udio od 25,21 posto u ukupno ostvarenim noćenjima. Vodeći u kategoriji smještaja i dalje je privatan smještaj na koji otpada 201.602 noćenja, odnosno 51,54 posto, a slijede hoteli, hosteli te ostali objekti u nekomercijalnom smještaju.