Kako rade

S Marišćine toliko smrdi da noću luftaju pogon, za koji je Europa dala 25 milijuna eura

P. N.

Ulazna vrata u centar trebala bi stalno biti zatvorena, jer je tehnološki predviđeno da se pogon stalno drži u podtlaku, upravo kako bi se spriječilo širenje smrada



VIŠKOVO Posljednjih mjeseci sve jače smrdi s pogona Centra za gospodarenje otpadom Marišćina, kojim upravlja županijska tvrtka Ekoplus. Ogorčenje stanovnika Marčelja, koje svake večeri iritira nesnosan smrad sve je veče.


Ove su subote, stoga, u prosvjedu blokirali ulaz u centar, za koji je Europska unija odobrila 25 milijuna eura, što je 70 posto ukupne cijene ove “apoteke”.


Novi šok


Nakon svih prijava, sastanaka, apela i mještana i lokalne vlasti, Općine Viškovo, sinoć je tamošnje stanovnike dočekao novi šok. 




Uočili su da Ekoplus na pogonu, kod prihvatne jame, u koju se iskrcava neobrađeni, smrdljivi otpad, drži otvorena vrata. Sve to, iako, jasno, usred noći nikakvih kamiona nije bilo radi iskrcaja.



Ne treba posebno napominjati da bi ulazna vrata u centar trebala stalno biti zatvorena, jer je tehnološki predviđeno da se pogon stalno drži u podtlaku, upravo kako bi se spriječilo širenje smrada.


Čini se da odgovorni u centru Marišćina – luftaju pogon.


Čitatelj koji je Novom listu ustupio snimku kaže da, premda su temperature osjetno niže, i sinoć se s Marišćine širio smrad, u vrijeme snimanja u okolini centra, a kasnije i u naselju Marčelji.


Nevidljiva ruka


Direktor Ekoplusa Josip Dedić u razgovoru za Radio Rijeku rekao je da tehnologija kojom upravljaju ne bi trebala ispuštati takve emisije u zrak.



– Među uzrocima su bile znatno povećane količine otpada u ovim ljetnim mjesecima i visoke temperature. Bilo nam je malo problematično u ovako kratkom vremenu zbrinuti toliku količinu. Cijeli sustav svo to vrijeme funkcionira. Nikakvih iskakanja iz sustava nismo imali, rekao je.


Širenju smrada s Marišćine, ispada, pomaže „nevidljiva ruka”.


– Marišćina i ovaj centar specifična su lokacija. Imamo interesantne vjetrove koji se u večernjim satima dižu i u uvjetima visokih temperatura, niskog pritiska zraka, jednostavno kao da vam rukom premjeste svu mješavinu neugodnih mirisa s našeg centra u neku mikrolokaciju u naselje, kaže Josip Dedić.


*U ranijoj verziji članka bile su objavljene dvije fotografije s Facebooka, koje nisu imale veze s priloženim videom. Budući da je potegnuto pitanje datuma snimanja te dvije fotografije, one su uklonjene, a u opremi članka sad su objavljeni screenshotovi videa, koji je pouzdano snimljen u večernjim satima 4. rujna 2018. godine.