Rimski dan

Rijeku će u subotu oživjeti – Rimljani

Ljiljana Hlača

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina



RIJEKA Rimljani i rimsko doba ponovno će oživiti Rijeku. U subotu (8.rujna) se održava »Rimski dan«, manifestacija kojoj je cilj osvješćivanje značaja obrambenih rimskih bedema-zidina, Claustre, putem oživljavanja života starih Rimljana, najavili su jučer na tiskovnoj konferenciji organizatori ovog događaja.


U vremenu od 10 do 22 sata na četiri lokacije u središtu Rijeke – na Korzu, Koblerovom trgu, Principiju, Kalvariji i kod Kosog tornja posjetitelji će imati prilike doživjeti svakodnevicu starih Rimljana (zanate, glazbu), degustirati hranu i piće pripremljeno po rimskim recepturama, pratiti borbe gladijatora ili trgovinu robljem, vojska će paradirati gradom – a mislilo se i na najmlađe pa su pripremljene razne radionice od izrade frule od mrkve pa do rimskih pletenica. Tu su još i predstave, igre iz rimskog doba, filmovi i još puno toga. Svi sadržaji su besplatni. Kod Kosog tornja bit će postavljena naljepnica od 25 metara četvorna koja će biti stavljena na mjesto gdje su pronađene rimske terme i temelji ranokršćanske bazilike. I u slučaju kiše, manifestacija će se održati.



– Rimski dan organizira Primorsko – goranska županija u suradnji s mnogobrojnim partnerima, a u okviru projekta Claustra + kojeg financira EU, a čija je ukupna vrijednost milijun i 779.988 eura – rekla je na predstavljanju zamjenica župana Marina Medarić. Po njoj, Claustra daje turističku valorizaciju područjima na kojima se se nalazi.





Govoreći o samom zidu, arheologinja Ana Golja iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka rekla je da je riječ o najvećem građevinskom i vojno-obrambenom sustavu kasnorimskih zidina, utvrda, cesta i postaja koji se proteže od Rijeke (Principij, Kalvarija, kanjon Rječine) preko Jelenja, Klane i Prezida u Hrvatskoj, kroz Sloveniju i austrijsku Korušku do Čedada u Italiji. Nije u cijelosti zaštićen, a počeo se graditi u 3. stoljeću. Prestaje se koristiti u 5. stoljeću. Mnogi ni ne znaju da im se pravo bogatstvo nalazi u neposrednoj blizini, dalje je navela Golja.


– S Principija svakog punog sata od 12 do 17 sati viši kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Ranko Starac vodit će posjetitelje gradom i upoznavati ih s prošlošću i zanimljivim detaljima iz povijesti grada, dalje je najavila Irena Grdinić.