Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Ispis članka: Riječkim poduzetnicima u 2019. - 2,8 milijuna kuna - Novi List

NoviList.hr

Riječkim poduzetnicima u 2019. - 2,8 milijuna kuna

Nepovratne subvencije

6. rujan 2019 17:15

Napisao: Sanja Gašpert

Već dvanaestu godinu za redom Grad Rijeka dodjeljuje nepovratne subvencija za poduzetnike, s ciljem jačanja njihova konkurentnog nastupa na tržištu. Prijave se otvaraju 12. rujna, a traju do 12. listopada

 Između ostaloga, poduzetnicima će se subvencionirati nabava i ugradnja strojeva i opreme  / Snimio Milivoj MIJOŠEK

RIJEKA  Grad Rijeka objavio je javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija iz općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na riječkom području, na koji se zainteresirani mogu javiti od 12. rujna do 12. listopada, u on-line obliku putem Informacijskog servisa grada Rijeke.

Nekoliko poziva

- Već dvanaestu godinu za redom Grad Rijeka objavljuje javni poziv za dodjelu nepovratnih subvencija za poduzetnike, s ciljem jačanja njihova konkurentnog nastupa na tržištu te ostvarivanja dodatnog praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu. Od 2008. godine, odnosno početka realizacije mjera, dodijeljeno je 1.100 subvencija u vrijednosti većoj od 15,5 milijuna kuna, a najveći broj subvencija, 166, dodijeljen je poduzetnicima u okviru mjere subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacije u poslovanju, dok je najviši iznos subvencija od četiri milijuna kuna dodijeljen poduzetnicima putem mjere subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme. Poduzetnicima početnicima, kao posebnoj kategoriji dodijeljeno je 158 nepovratnih subvencija u ukupnom iznosu od 2,6 milijuna kuna. Inače, u proračunu Grada Rijeke za 2019. godinu za dodjelu nepovratnih subvencija osigurano je ukupno 2,8 milijuna kuna. Naime, pored ovog javnog poziva, u prvoj polovici ove godine raspisana su još dva javna poziva putem kojih su dodijeljene nepovratne subvencije. U travnju je raspisan i javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratne subvencije organizatoru nautičkog sajma pa je, s ciljem promicanja nautičkog sektora te unaprjeđenja turističke ponude Rijeke kroz razvoj nautičkog turizma, u suradnji s Adriatic Croatia International Clubom d.d. i Turističkom zajednicom grada Rijeke organizatoru ovogodišnjeg nautičkog sajma dodijeljeno sto tisuća kuna, kazala je na konferenciji za novinare pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić, dodajući kako je u svibnju ove godine raspisan i javni poziv u suradnji sa Zakladom FIPRO, kojim je osigurano 150 tisuća kuna za subvencioniranje poduzetnika koji poduzimaju radnje u vezi komercijalizacije inovacija.

Jana Sertić / Foto Vedran KARUZA

Najizdašniji grad

Novinarima se obratio i viši savjetnik za razvoj poduzetništva u Odjelu za poduzetništvo Dario Dobrilović, koji je predstavio devet mjera po kojima se mogu ostvariti subvencije - subvencioniranje certificiranja proizvoda i procesa, izgradnje brenda proizvoda i/ili usluga, poticanje udruživanja gospodarskih subjekata, uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje, subvencioniranje troškova implementacije industrijskog dizajna, nabave i ugradnje strojeva i opreme, subvencioniranje troškova poduzetnika početnika, troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije, kao i troškova stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika.

- Pravo podnošenja prijave imaju subjekti malog gospodarstva utvrđeni zakonom kojim se uređuje poticanje razvoja maloga gospodarstva, a koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu sa sjedištem, odnosno prebivalištem na području grada Rijeke, udruge čija je svrha promicanje gospodarskih interesa članica klastera, koje imaju sjedište na području grada Rijeke ili minimalno jednu članicu sa sjedištem na području grada Rijeke te koje posluju pozitivno. Prijave na javni poziv zaprimaju se isključivo putem portala eUsluge Grada Rijeke u rubrici Poduzetništvo, odnosno Informacijskog servisa Grada Rijeke (on-line prijava/e-obrazac), gdje postoje detaljne upute o postupku podnošenja prijava. Kao i prethodne godine, potencijalnim je prijaviteljima ponuđena mogućnost prijave na najviše dvije mjere po kojima prijavitelj može ostvariti maksimalni iznos od 75.000 kuna nepovratnih subvencija. Nakon što se zaprime sve prijave, u roku od osamdeset dana bit će i obrađene. Inače, kontrola utrošenih sredstava provodit će se putem računa, kazao je Dobrilović, koji je pohvalio Grad Rijeku kao najizdašniji grad u Hrvatskoj nakon Zagreba, kad su u pitanju bespovratne subvencije poduzetnicima.