Hrana i zajednica

Riječki studenti osmišljavaju akcije protiv bacanja hrane

Ingrid Šestan Kučić

Predavanje za profesore uključene u projekt »Hrana i zajednica«  / snimio R. BRMALJ

Predavanje za profesore uključene u projekt »Hrana i zajednica« / snimio R. BRMALJ

U projektu će od iduće akademske godine sudjelovati 78 studenata Sveučilišta u Rijeci, a zadatak će im biti pronalazak inovativnih rješenja za probleme bacanja i nedovoljnog doniranja hrane



»Hrana i zajednica« naziv je projekta u kojem će od iduće akademske godine sudjelovati 78 studenata Sveučilišta u Rijeci, a zadatak će im biti pronalazak inovativnih rješenja za probleme bacanja i nedovoljnog doniranja hrane. Riječ je o projektu koji su pokrenuli Centar za kulturu dijaloga i Zelena akcija iz Zagreba u suradnji s riječkim Ekonomskim i Filozofskim fakultetom, a financiraju ga Europski socijalni fond i vladin Ured za udruge u iznosu od 1,08 milijuna kuna. Za petnaestak riječkih profesora koji su uključeni u projekt jučer je na Ekonomskom fakultetu održano predstavljanje planiranih aktivnosti, a kako je pojasnila voditeljica projekta Ana Bobinac, projekt »Hrana i zajednica« u postupku ocjene projektnih prijedloga ocijenjen je s maksimalnim 100 od mogućih 100 bodova između dvjestotinjak projektnih prijava iz cijele Hrvatske.


Inovativna rješenja


– Projekt će trajati 20 mjeseci, a poziv studentima da se uključe bit će upućen početkom iduće akademske godine. Projektom se želi stvoriti održivo partnerstvo između Ekonomskog i Filozofskog fakulteta u Rijeci te šest organizacija civilnoga društva s ciljem uključivanja studenata u društveno korisni rad na kreiranju inovativnih rješenja za problem nedovoljnog doniranja hrane i prekomjerenog bacanja hrane u Hrvatskoj. Tijekom trajanja projekta održat će se različite volonterske aktivnosti vezane uz doniranje hrane, kao i studentska putovanja, a izradit će se i brošure te web stranica. Cilj je izraditi materijal o društveno korisnom učenju kako bi se i ostale građane, kao i akademsku zajednicu, potaknulo na slične akcije – navela je Bobinac.


Dodajući da je poticaj za osmišljavanje ovog jedinstvenog projekta bila činjenica da se u Hrvatskoj na godinu baci 300 do 400 tona hrane, a istovremeno su police socijalnih samoposluga prazne, Bobinac najavljuje da će studenti kroz projekt raditi na stvaranju inovativnih rješenja za probleme bacanja i nedovoljnog doniranja hrane, a svoje će ideje moći predstaviti u završnim i diplomskim radovima.


Dodatni poticaji




Objava radova na mrežnim stranicama inicijative i u posebnim aplikacijama predstavljat će dodatni poticaj za sudjelovanje i angažmanu na projektu, a najboljih dvadeset radova bit će nagrađeno studijskim putovanjem u Bruxelles.


Dio projekta predstavlja i organizacija konferencija, a prva će se održati 8. i 9. lipnja. Riječ je o međunarodnoj konferenciji na temu prekomjernog bacanja i nedovoljnog doniranja hrane koja će okupiti domaće i inozemne stručnjake, predstavnike ministarstava, EU parlamenta, kao i inozemne organizacije koje su problem bacanja hrane riješile na inovativan način. Jedan od primjera koji će se predstaviti je i irski poslovni model FoodCloud.