Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
24. siječnja 2020.
Ispis članka: Riječki liječnici otkrili detalje: 'Ovako smo ugradili najmanji pacemaker na svijetu' - Novi List

NoviList.hr

Riječki liječnici otkrili detalje: 'Ovako smo ugradili najmanji pacemaker na svijetu'

Prvi u Hrvatskoj

25. veljača 2019 14:15

Napisao: Portal Novilist.hr

Prvi put u Hrvatskoj u riječkoj je bolnici izveden inovativni kardiološki zahvat

Foto Silvano Ježina

RIJEKA U KBC-u Rijeka u petak je izveden revolucionaran zahvat. Na Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka, prvi put u Hrvatskoj učinjen je novi zahvat na srcu: ugrađen je najmanji elektrostimulator srca na svijetu.

Veličine je kapsule, točnije dužine 25 milimetara. Implantiran je direktno u srce, u dvoje bolesnika s poremećajem srčanog ritma.

Zahvat je u angiosali Odjela za invazivnu i interventnu kardiologiju na Sušaku izveo tim doc. dr. Sandra Brusicha i doc. dr. Zlatka Čubranića, aritmologa - elektrofiziologa riječke bolnice.

- Ovaj se revolucionaran uređaj bez žica i baterija ugrađuje direktno u srce bolesnika bez kirurških rezova. Postavljanje tradicionalnih elektrostimulatora srca zahtijeva složenu operaciju ugradnje uređaja u kirurški napravljen džep ispod kože i uvođenje elektroda putem krvnih žila u srce.

RI252SJ05
Riječki liječnici ugradili najmanji pacemaker na svijetu / Foto Silvano Ježina

Implantacija ove “kardiokapsule“ vrši se u lokalnoj anesteziji kroz venu u preponi bolesnika, uz pomoć sustava katetera kojima se uređaj vodi do desne klijetke i zatim pričvrsti na stijenku srca pomoću fleksibilnih zubaca, objasnili su u KBC-u Rijeka.

Micra_KBC Rijeka (2)

Minijaturna veličina i minimalno invazivan pristup, pojašnjavaju, ne ostavljaju vidljive znakove medicinskog uređaja pod kožom, postotak komplikacija niži je u odnosu na tradicionalni pristup, nema ožiljaka niti potrebe za dugim oporavkom bolesnika nakon zahvata. U prosjeku, trajnost standardnog elektrostimulatora je 8 do 10 godina, dok je procijenjeni vijek ovog uređaja oko 12 godina.

Micra_KBC Rijeka (1)

- Trenutno je indiciran samo u bolesnika koji su imali infekciju elektrostimulacijskog sustava, koji su pod visokim rizikom za infekciju ili imaju začepljene krvne žile, što onemogućava ugradnju standardnog pacemakera, ističu u KBC-u Rijeka.

Micra_KBC Rijeka (3)

KBC Rijeka jedini je centar za vađenje elektrostimulacijskih sustava (pacemakera) u Hrvatskoj. Postupci ekstrakcije elektroda ubrajaju se među najkompleksnije i najrizičnije zahvate iz područja kardiologije.

Micra_KBC Rijeka (4)

Micra_KBC Rijeka (5)

Micra_KBC Rijeka (6)

Micra_KBC Rijeka (7)

Micra_KBC Rijeka (8)