Ambijentalna glazba

Riječki aerodrom dobiva jedinstvenu zvučnu kulisu, u užem izboru 15 melodija

Marinko Glavan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Na raspisani natječaj koji provodi Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov«, interes pokazala 102 glazbenika, a vodstvo festivala odabralo  osam tema koje će razmatrati natječajna komisija te odabrati tri



Riječki aerodrom uskoro će dobiti jedinstvenu zvučnu kulisu ambijentalne glazbe temeljene na motivima istarske ljestvice, kao nadogradnju ove godine realiziranog projekta »Muzejski terminal« u sklopu kojeg je u zgradi Zračne luke postavljeno niz izložbi iz fundusa sedam muzeja s područja Primorsko-goranske županije. 


Kako bi se vizualni koncept aerodroma upotpunio prezentacijom glazbene baštine, nedavno je raspisan natječaj za akustični dizajn prostora putničkog terminala, prezentiran jučer u sjedištu Primorsko-goranske županije, koji provodi Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov«. Na natječaj je pristiglo sedam radova domaćih autora, a u suradnji s Danielom Urem, voditeljicom Unicult programa Sveučilišta u Rijeci te Music-tech festivalom inovacija u glazbi iz Londona, poziv za sudjelovanje na natječaj proslijeđen je na adrese četiri tisuće glazbenika diljem svijeta. Interes su pokazala njih 102, od kojih je na natječaj idejna rješenja poslao 31, a vodstvo festivala odabralo je osam tema koje će, zajedno sa sedam radova domaćih autora, razmatrati natječajna komisija te odabrati tri prvoplasirana. 


Zanimljivi umjetnicima


– Velik je ovo uspjeh, prvenstveno Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov«, koja se bavi zaštitom i promocijom tradicionalne glazbene baštine. Uspjeli smo zainteresirati svijet za ono po čemu smo drugačiji i jedinstveni, a aerodrom će pored muzejskih izložbi dobiti i ambijentalnu glazbu koja će putnike uvesti u kulturu našega kraja, rekao je županijski pročelnik za kulturu Valerij Jurešić, izrazivši zadovoljstvo interesom i reakcijama domaćih i stranih glazbenika iskazanima u natječaju.



Melos prepoznat u inozemstvu




Videovezom na prezentaciju natječaja javila se i Mikela Magaš.


– Naš melos već je i prije prepoznat u inozemstvu, primjerice preko Tamare Obrovac, te je čak možda i više cijenjen u nekim svjetskim krugovima nego lokalno. Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti reakcije umjetnika koji su participirali, a bile su fenomenalne, rekla je Magaš.



– Nismo ni svjesni koliko smo zanimljivi ljudima, umjetnicima koji nisu iz ovih krajeva. Imamo nešto specifično, istarsku glazbenu ljestvicu kojom se moramo ponositi, a ovim natječajem ona je postala predmet interesa umjetnika iz cijelog svijeta koji su je morali proučiti i savladati, kako bi uopće mogli sudjelovati, budući da je to bio dio uvjeta natječaja – kaže Darko Čargonja, ravnatelj Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« i jedan od članova komisije koja će odabrati najbolje radove, a s autorom prvonagrađenog rada bit će sklopljen ugovor o izradi audio sadržaja u trajanju od šest sati. 


Upravo je istarska ljestvica bila presudna u pobuđivanju interesa stranih autora, rekla je Daniela Urem, pohvalivši suradnju s londonskim Music-tech festivalom inovacija u glazbi, kojemu je na čelu Riječanka Mikela Magaš. 


Prepoznatljivost aerodroma


– Iako u ovoj fazi natječaja ne možemo izlaziti s imenima, mogu reći da su se prijavili i neki od najeminentnijih autora ambijentalne i eksperimentalne glazbe – rekla je Urem, dodavši kako su se na natječaj javili glazbenici iz gotovo svih dijelova svijeta, koji su pokazali interes za oplemenjivanje Zračne luke Rijeka.Riječki aerodrom ovim će, smatra zamjenik župana Marko Boras Mandić, postati prepoznatljiviji.


– Možda prema Rijeci nisu ovih dana letjeli avioni iz cijelog svijeta, ali je Zračna luka Rijeka bila tema, što je pokazao i ovolik interes umjetnika. O aerodromu se govori uvijek u kontekstu broja putnika i prometa, ali ako želimo da ona uspije, moramo i ponuditi putnicima nešto novo, što će pridonijeti popularnosti destinacije, i što će je brendirati i po prometnoj infrastrukturi. Cilj i dalje ostaje povećanje broja putnika i prometa, ali uz to aerodrom može imati i dušu – rekao Boras Mandić.