Zadovoljno u 2019.

Riječki HNS baš zadovoljan podrškom SDP-u: ‘Burić? Neće on ni na narednu sjednicu’

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Žao mi je što Burić neće moći doći ni na narednu sjednicu, nedostajat će sa svojim komentarima, ali takav je poslovnik, lakonski je objasnio Poropat



RIJEKA – Riječki HNS-ovci zadovoljni završavaju 2018. godinu, nakon što su ove godine postali dijelom koalicije sa SDP-om i dobili mjesto predsjednika Gradskog vijeća u Rijeci. 


– Mi nismo promijenili svoje stavove sa izbora, no s obzirom koliko je teško bilo raditi u blokiranom Gradskom vijeću kada je njime rukovodio tzv. srednji blok, odlučili smo se ući u vlast, rekao je predsjednik organizacije Sandro Vizler, dodajući da fokus za njih i dalje ostaje ono što je HNS zastupao i na lokalnim izborima prije godinu i pol, a to je što brži početak gradnje novog autobusnog kolodvora, uređenje Porto Baroša i otvaranje Centra za ranu intervenciju za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju. 


No, sve to ne znači da su HNS-ovci i jučer bili spremni novinarima dati na uvid koalicijski sporazum sa SDP-om i partnerima iz svibnja ove godine – ni nakon šest mjeseci javnost naime nije saznala uvjete tog sporazuma, kojim je HNS dobio predsjednika Gradskog vijeća, ali nije poznato što bi zauzvrat trebali dobiti građani Rijeke, odnosno koji su rokovi navedeni za novi kolodvor i ostalo što je HNS tražio.




S obzirom da su Andrej Poropat, Sandro Vizler i Morana Jokić na svojoj presici jako naglašavali važnost kvalitetne demokratske komunikacije u Gradskom vijeću i u Rijeci općenito, novinare je zanimalo i da im Poropat kao predsjednik Vijeća objasni zašto je u redu neovisnog vijećnika Hrvoja Burića u pratnji straže udaljiti sa sjednice, a isto nije učinjeno u slučaju gradonačelnika Vojka Obersnela, koji je tom istom Buriću uzvikivao da je »kreten«:


– Pa bila bi malo čudna sjednica Gradsko vijeća kad bismo izbacili čovjeka koji je ondje da odgovara na pitanja vijećnika, rekao je Poropat misleći na gradonačelnika.


Također dodaje da je Obersnel nakon prve opomene stao sa uvredama, a Burić unatoč upozorenjima nastavljao vrijeđati.


– Žao mi je što Burić neće moći doći ni na narednu sjednicu, nedostajat će sa svojim komentarima, ali takav je poslovnik, lakonski je objasnio Poropat.