Reakcija na skandalozne izjave

Riječki HDZ oštro osuđuje svaku izjavu netrpeljivosti Ivone Milinović

Hina

Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZ-om - Lucian Vukelić / Snimio Darko JELINEK

Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZ-om - Lucian Vukelić / Snimio Darko JELINEK

»Predsjedništvo gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Rijeke oštro osuđuje svaku izjavu netrpeljivosti i netolerancije gradske vijećnice Ivone Milinović koje jeiznijela u emisiji 'Podcast Velebit'. Na stranačkim tijelima raspravit ćemo o navedenom te donijeti odluku o daljnjem tijeku pokretanja stegovne mjere«, stoji u priopćenju riječkog HDZ-a



ZAGREB Riječki HDZ u četvrtak je oštro osudio i ogradio se od izjave netrpeljivosti i netolerancije riječke gradske vijećnice Ivone Milinović koje je iznijela u emisiji »Podcast Velebit« na račun srpske nacionalne manjine.


»Predsjedništvo gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Rijeke oštro osuđuje svaku izjavu netrpeljivosti i netolerancije gradske vijećnice Ivone Milinović koje jeiznijela u emisiji ‘Podcast Velebit’. Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZ-om te se ograđujemo od svake izjave vijećnice Milinović. Na stranačkim tijelima raspravit ćemo o navedenom te donijeti odluku o daljnjem tijeku pokretanja stegovne mjere«, stoji u priopćenju riječkog HDZ-a koje je potpisao predsjednik GO HDZ-a Rijeka Lucian Vukelić.

Mediji prenose kako je Ivona Milinović, HDZ-a gradska vijećnica, iznijela šokantna opažanja na račun srpske nacionalne manjine tijekom gostovanja u »Podcastu Velebit« desničara Marka Juriča.


Milinović je u cijeloj emisiji iznosila kontroverzne tvrdnje, poput onih da Torcida šuruje s Miloradom Pupovcem koji vodi propagandu kako bi naštetio Hrvatskoj, a u jednom dijelu riječka HDZ-ovka ušla je u analizu Torcidine navijačke pjesme te potom u objašnjenje koje bi se lako moglo okarakterizirati kao govor mržnje. Krenulo je tako da je Marko Jurič prvo pogrešno citirao Torcidinu pjesmu, pročitavši stihove »Šugava Rijeko/Puna si Srba/Ima još vrba«, a potom ga je Milinović ispravila, citiravši ispravno navijački tekst: »Šugava Rijeko, smrdljivi grade/Pobit ću pola tvoje Armade/Šugava Rijeko puna si Srba/Ne brini, Rijeko, ima još vrba«, prenosi »Jutarnji list«.




Zatim je kazala da nema ništa protiv navijačkog folklora, međutim, da Torcida Hrvatskoj čini političku štetu.


»Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati Pupovcu argument da sutradan plače, evo su Hrvati fašisti. Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 (posto)«, rekla je Ivona Milinović u Podcastu Velebit.Jurič ju je zamolio da objasni što je mislila, a ona je na to odgovorila: »Oni su uvrijedili naš grad. Ako ćemo govoriti takvim jezikom ulice…«. Potom je, pak, prešla na drugu temu.

»Torcida, kao slučajno, oblači majicu ‘Ubij Srbina’ kako bi Pupovac imao idući dan što pričati. Rekla bih da je to jedna orjunaška politika«, nastavila je Ivona Milinović, inače predsjednica Odbora za nacionalne manjine Grada Rijeke, prenosi »Jutarnji list«.


U telefonskom razgovoru za »Jutarnji list» HDZ-ova gradska vijećnica rekla je, pak, da se nespretno izrazila i da se nipošto ovdje nije radilo o govoru mržnje prema Srbima, već da je ljutita na Torcidu jer »vrijeđa Riječane«.