Osmi mart

Riječke PGS-ovke oštro napale Vladu: ‘Spavaš li mirno, Kujundžiću’

Tihana Tomičić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Kako te nije sram ignorirati preko 400 javno iznesenih svjedočanstava žena koje su doživjele neki oblik nasilja u bolnicama od strane zdravstvenih djelatnika?, upitale su se PGS-ovke



RIJEKA Za razliku od prigodničarske podjele cvijeća na koju se u povodu Međunarodnog dana žena odlučio najveći broj političkih stranaka, žene PGS-a upozorile su na kršenje reproduktivnih prava žena u Hrvatskoj te bujanje klerikalizacije hrvatskog društva.


Stop nasilju u bolnicama, Fine mrtve djevojke, Klerikalna manipulacija, Pravo na izbor, Priziv savjesti – gušenje ženskih sloboda, samo su neke od poruka koje su poslale čelnica riječkog PGS-a Tea Mičić-Badurina, gradska vijećnica Ana Trošelj i ostale aktivistice ove stranke u petak na Korzu.


– Danas smo se okupile ispod gradske ure, na Korzu, jer u centru grada, nažalost, nema nijedne ulice koja nosi ime istaknute ženske ličnosti. U našoj državi vrijeme kao da stoji jer svake godine i dalje upozoravamo na iste probleme i borimo se za ista prava, koja i dalje nisu jednako osigurana svim ženama, iako su propisana ustavom i zakonima.




Dapače, iz godine u godinu situacija se pogoršava, a crne statistike rastu, i zato ne želimo prigodne čestitke vlade, već želimo konkretne sustavne mjere kojima će se tolerancija na nasilje svesti na nultu stopu, poručile su.


– Dosta je bilo ministara koji relativiziraju diskriminaciju i nasilje nad ženama. Mi nismo drugotne, obiteljsko nasilje nije i ne smije biti uobičajena pojava, a nasilje u bolnicama je nedopustivo!


Zato se pitamo: spavaš li mirno, Kujundžiću?! Kako te nije sram ignorirati preko 400 javno iznesenih svjedočanstava žena koje su doživjele neki oblik nasilja u bolnicama od strane zdravstvenih djelatnika?, upitale su se PGS-ovke.