Dies Academicus

Riječka rektorica oštro o antivakserima: ‘Generiraju se laži koje se predstavljaju kao istine’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA U sklopu Danas Sveučilišta u Rijeci održan je drugi dio Dies Academicusa, svečane sjednice Senata na kojoj su dodjeljena akademskih priznanja, a riječ je o potvrdnicama u trajna zvanja te nagradama za nastavnu izvrsnost.


Čestitajući laureatima te govoreći o budućnosti obrazovanja rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija naglasila je da je neznanje neprihvatljivo. 


– Zvuči kao trivijalna istina, ali kultura neznanja ipak se širi. Unatoč obveznom obrazovanju, unatoč nikad većoj dostupnosti informacija, svim sjajnim metodama i mnogim oružjima za učenje, unatoč razvoju znanosti koja nam oduzima dah neznanje ponovno cvijeta. Razvila se sumnja u objektivnost znanosti.




Razvija se paradoks, vjerovanje da postoji neka posebna istina neznanja. Zanemaruju se dokazi ili prihvaćaju samo oni koji nekome odgovaraju, generiraju se laži koje se predstavljaju kao istine. Dokaz je antivakcinacijski pokret, negiranje klimatskih promjena, nevjerojatno odbacivanje čvrstih znanstvenih dokaza o povijesti evolucije, ali i antimigrantski populistički pokreti bazirani na lažima i generiranjima straha, poručila je rektorica.


Ujedno je upozorila i da je kriza prosvjećenosti daleko opasnija nego što se na prvi pogled može činiti ustvrdivši da nema tolerancije prema neznanju.


– Neznanje, a ne neko drugo znjanje ili neka druga teorija, naš je neprijatelj. Znanje, obrazovanje i znanost nemaju alternativu. Naša je zadaća širiti znanje pa i pitati se o tome kakvo nam znanje i obrazovanje trebaju, ali prije svega naš je zadatak smanjivati prostor neznanja, kazala je rektorica. 


U sklopu svečanosti potvrdnice o izboru u trajno zvanje dobili su profesori: Slobodan Ivanović, Sandra Janković, Vlado Galičić, Jasminka Zloković, Gordan Jelenić, Vesna Eraković Haber, Renata Gržić, Robert Domitrović, Sanja Balen, Biserka Trošelj Vukić, Hrvoje Lalić, Srđan Banac, Ivana Marić, Alena Buretić-Tomljanović, Amir Muzur, Dragan Primorac, Damir Muhvić, Jasminka Giacometti, Robert Mohović, Dorotea Ćorić, Vesna Tomljanović, Duško Pavletić, Mladen Perinić, Tomislav Mrakovčić, dok su nagradama za nastavnu izvrsnost Sveučilišta u Rijeci nagrađeni: Marin Lukanović, Helena Blažić, Petra Adelajda Mirković, Sarah Czerny, Miljana Kukić, Greta Krešić, Lorena Dadić, Gordana Brumini, Deana Švaljug, Vedran Jagodnik, Nino Krvavica, Jasenka Mršić Pelčić, Višnja Katić, Đani Šabalja, Dražen Žgaljić, Vanja Smokvina, Danijela Vrbljanac, Kristijan Lenac, Nikola Anđelić, Maja Opašić, Anita Rončević, Nataša Erceg, Klaudija Lončarić, Nataša Hoić Božić, Martina Ašenbrener Katić, Sanja Rukavina i Marina Šimac.