Nastavak 2. srpnja

Riječka 111. brigada obilježava 28. rođendan: Bogat program ispunjen emocijama

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan



RIJEKA Značajno smo pojačali aktivnosti na konačnom osmišljavanju scenarija filma o 111. brigadi kao i na izradi monografije o našem ratnom putu. Vrlo su to zahtjevni dokumenti u kojim se mora izbjeći svaku grešku. Ipak koliko god bili detaljni, ti kapitalni poslovi koji će ostaviti traga u povijesnim aktima tog vremena bit će gotovi do obilježavanja 30. godišnjice osnutka 111. brigade.


Tim je riječima Vlado Milković, predsjednik Kluba zapovjedništva 111. brigade ZNG zaključio dan u kojem se u jutarnjim satima u Aleji branitelja na groblju Denova najprije položilo vijence na spomen obilježje ratnim stradalnicima, da bi se kasnije održalo prijem u velikoj dvorani Primorsko-goranske županije.


Vrelo jutro na groblju Drenova potaknulo je prekaljene ratnike, poput Marinka Žuže, najprije dragovoljca, istaknutog pripadnika A bojne, na kraju bojnika s afganistanskim iskustvom, na sjećanje kako je i u Lici svih ratnih godina znalo biti – pakleno vruće.




U svakom smislu. Ponosno i mislima potpuno posvećene u ratu stradalima, vijence su između ostalih na Drenovi položile i žene iz Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, baš kao i predstavnici Županije, pročelnik Goran Petrc te riječki dogradonačelnik Marko Filipović.


Kasnije se sve preselio u Županiju gdje je prijem organizirao Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine kojem su se pridružili Zdenko Mihelec, županijski savjetnik za pravne poslove i razvoj civilnog društva kao i drugi riječki dogradonačelnik, dr. Nikola Ivaniš. Svi su oni s mnogo zahvalnosti govorili o ratnom putu 111. brigade, dok je Ivaniš naglasio kako će se do Dana državnosti 2020. godine, kad god on bude bio obilježen, na riječkom spomeniku braniteljima naći sva imena poginulih.



– Ono što nam slijedi, jer 28. rođendan 111. brigade je 2. srpnja, zanimljivi je, i to po prvi puta organizirani taktičko-tehnički zbor pješaštva koji ćemo izložiti u Rijeci, na trgu koji nosi naš naziv. Bit će to i vrlo poučan zbor koji će se u subotu odvijati od 9 sati.


Sama rođendanska svečanost bit će na Krku, u Omišlju u utorak na čemu se posebno zahvaljujemo našim prijateljima i suborcima iz Udruge vetrana Domovinskog rata otoka Krka kao i Mireli Ahmetović, načelnici općine Omišalj, naglasio je Milković kojem se u pozivu braniteljima na druženje priključio i brigadni general Frano Primorac, zapovjednik 111. brigade u prvoj godini njezinog ličkog ratnog puta.


U Omišlju je 2. srpnja nakon okupljanja u 10 sati sveta misa, da bi u 11,30 sati započela prigodna akademija. Nakon cjelodnevnog druženja, u 21 sat započinje koncert klape Kastav.


Čelni ljudi organizacije obilježavanja 28. godišnjice posebno naglašavaju kako će za sve branitelje koji iz Rijeke žele otići u Omišalj, u 8 sati na Delti biti spreman besplatni autobus.