Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
20. siječnja 2020.
Ispis članka: Riječani poslušali upozorenja: Unatoč nesnosnoj vrućini, broj pacijenata s toplinskim udarom nije velik - Novi List

NoviList.hr

Riječani poslušali upozorenja: Unatoč nesnosnoj vrućini, broj pacijenata s toplinskim udarom nije velik

Vrućine

28. lipanj 2019 07:17

Napisao: Barbara Čalušić

Liječnik obiteljske medicine dr. Leonardo Bressan, posebno pak upozorava starije osobe. U njegovoj ordinaciji u vrijeme ljetnih vrućina barem jedan pacijent dnevno dolazi zbog osjećaja opće slabosti ili pak s nalazom hitne službe čiju je pomoć zatražio. Radi se, kako dodaje, uglavnom o starijoj populaciji kojoj on nikako ne bi preporučio boravak na otvorenom tijekom najtoplijih sati

Uz vodu se nesnosne vrućine ipak lakše podnose / Foto Ivica TOMIĆ

RIJEKA Prvi dan još jednog lipanjskog toplinskog vala, za riječke je medicinske službe po svemu sudeći bio miran - tijekom jučerašnjeg dana kad su temperature bile najviše, na sušačkom hitnom traktu Kliničkog bolničkog centra Rijeka nije primljen niti jedan pacijent sa simptomima toplinskog udara.

Moguće je da se radi o adaptaciji na visoke temperature i slušanju liječničkih savjeta, jer toplinski udari, kako ističu na sušačkom hitnom traktu, redoviti su im slučajevi tijekom velikih vrućina.

- U razdoblju od 11. do 25. lipnja na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu na Sušaku zabilježili smo deset slučajeva koje vodimo kao toplinske udare, kaže glavna sestra OHBP-a na Sušaku Đenifer Babić.

Posljednih dana, kako kaže, ipak se povećao broj hitnih pacijenata na Sušaku i on se sada kreće između 120 i 130 slučajeva po danu, dijelom i zbog većeg broja prometnih nesreća čije se posljedice ovdje zbrinjavaju.

Uobičajeni simptomi toplinskog udara su gubitak svijesti, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, crvenilo i dezorijentiranost. Nastaje kod dugotrajog izlaganja suncu kada tijelo više ne može regulirati temperaturu pa ona raste i preko 40 stupnjeva, što može dovesti do oštećenja vitalnih organa.

Toplinski udar može se dogoditi i rekreativcima, i to najčešće upravo u lipnju i rujnu, kada sportaši još uvijek računaju na temperature zraka ugodne za vježbanje.

Liječnik obiteljske medicine dr. Leonardo Bressan, posebno pak upozorava starije osobe. U njegovoj ordinaciji u vrijeme ljetnih vrućina barem jedan pacijent dnevno dolazi zbog osjećaja opće slabosti ili pak s nalazom hitne službe čiju je pomoć zatražio. Radi se, kako dodaje, uglavnom o starijoj populaciji kojoj on nikako ne bi preporučio boravak na otvorenom tijekom najtoplijih sati.

- Vrlo često mi pacijent dođe s nalazom hitne medicinske pomoći koja je intervenirala jer se srušio na autobusnoj stanici u dva sata poslijepodne kad je temperatura zraka bila viša od 40 stupnjeva. Pritom taj pacijent ima povišeni krvni tlak, probleme sa srcem, slab je i ima više od 70 godina. Redovito nam se ponavljaju takvi slučajevi, kaže Bressan koji svojim starijim pacijentima preporučuje da sve što su namjeravali obaviti izvan doma, u vrijeme ovakvih vrućina riješe se do 10 sati ujutro kako bi izbjegli najtopliji dio dana, a kada izlaze, neka se adekvatno odjenu, sa sobom obavezno ponesu vodu i redovito uzimaju propisanu terapiju.