OBNOVA

Radovi na riječkim školama: »Kozala«, »Pećine« i »Ivana Zajca« do rujna u novom ruhu

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Ljetni mjeseci iskoristit će se i za tekuće i investicijsko održavanje 11 objekata, a uložit će se 622.000 kuna. Radi se uglavnom o sanaciji sanitarnih čvorova, ličenju zidova i manjim unutarnjim popravcima



RIJEKA Do kraja srpnja Osnovna škola Kozala trebala bi osvanuti u potpuno novom ruhu, a riječ je o okončanju radova na energetskoj obnovi tog objekta. Istovremeno se isti radovi privode kraju i na zgradi Osnovne škole Pećine, a u kolovozu završit će se i radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole Ivana Zajca.


Ta tri riječka školska objekta u novu će školsku godinu ući s toplinski izoliranim pročeljima i krovovima, učinkovitijom stolarijom, a neki od njih i s novim sustavom grijanja te daljinskim očitanjem potrošnje energije. U novo energetski učinkovito ruho OŠ Kozala uloženo je 8,6 milijuna kuna, dok je vrijednost projekta obnove OŠ Pećine 5,7 milijuna kuna, a OŠ Ivana Zajca 8,8 milijuna kuna.


Te tri riječke škole tek su dio projekta energetske obnove riječkih osnovnih škola, jer u lipnju su radnici ušli i u Osnovnu školu Podmurvice gdje će se slični radovi u iznosu od 7,7 milijuna kuna izvoditi do početka iduće kalendarske godine, kao i u Osnovnu Škurinje u koju će se također do početka iduće godine uložiti 7,9 milijuna kuna. Do kraja godine okončat će se i radovi na OŠ Gelsi vrijedni 2,6 milijuna kuna te će se u konačnici do početka iduće godine u energetsku obnovu školskih zgrada uložiti ukupno 41,4 milijuna kuna.




Dio tih sredstava, odnosno 11,4 milijuna kuna čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a 12,3 milijuna kuna osigurava se iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, dok se ostali iznos osigurava iz gradskih proračunskih sredstava.


Uz energetsku obnovu Grad Rijeka kreće i s prvom fazom sanacije zgrade Osnovne škole Zamet za što je u tijeku postupak javne nabave. Riječ je o radovima »teškim« 2,6 milijuna kuna koji bi trebali započeti u kolovozu i okončati se sredinom prosinca, a obuhvatit će obnovu ravnog krova, obnovu dijela bravarije, sanaciju terase nad glavnim ulazom te izvedbu sustava zaštite od munje.


Ljetni mjeseci iskoristit će se i za tekuće i investicijsko održavanje 11 objekata. Uloćit će se 622 tisuće kuna, a uglavnom je riječ o sanaciji sanitarnih čvorova, ličenju i manjim unutarnjim popravcima. Nove sanitarne čvorove dobit će škole Belvedere, Eugena Kumičića, Frana Frankovića, Gelsi, Ivana Zajca, Zamet, Škurinje i San Nicolo. U OŠ Brajda uređuje se hodnik na trećem katu, a u OŠ Frana Frankovića uz sanaciju sanitarnog čvora radi se i sanacija limarije, dok se u dvije škole uređuju sportske dvorane. u OŠ Kantrida i Nikole Tesle saniraju se zidovi i stropovi, postavlja se keramika po ulaznim hodnicima u dvoranu.