Za najmlađe

Publikacija ‘Brod 8961248’ školarcima približava manje poznati dio povijesti ‘Galeba’ i Rijeke

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Publikacije »Brod 8961248« bit će prilagođene osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu, kako bi približile manje poznati dio povijesti školskog broda »Galeb« i Rijeke na početku 20. stoljeća



RIJEKA Izdavanje publikacija »Brod 8961248« bit će jedan od plodova integriranog trogodišnjeg programa »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine« koji provodi Grad Rijeka u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci i Turističkom zajednicom grada Rijeke.


Program se bavi obnovom i stavljanjem u funkciju dvaju reprezentativnih zaštićenih spomenika kulture – motornog broda »Galeb« i Palače Šećerane u sklopu bivšeg industrijskog bloka »Rikard Benčić«, a publikacije »Brod 8961248« bit će prilagođene osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu, kako bi približile manje poznati dio povijesti školskog broda »Galeb« i Rijeke na početku 20. stoljeća najmlađim građanima Rijeke.


Sveučilište u Rijeci je partner na projektu »Turistička valorizacija reprezantativnih spomenika riječke industrijske baštine« na komponenti istraživanje i edukacija, čime su obuhvaćene aktivnosti istraživanja industrijske prošlosti grada i povijesti broda »Galeb« te prilagodba sadržaja osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu.


Partneri




Kako nam kazuje Kristina Pandža, stručna suradnica – koordinatorica istraživanja i projekta Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, na projektu rade sveučilišni znanstveno-istraživački centri – Centar za industrijsku baštinu i Centar za napredne studije jugoistočne Europe.



– Aktivnosti unutar projekta okrenute su prilagodbi sadržaja edukativnih radionica budućeg gradskog muzeja na brodu »Galeb« za koje sveučilišni tim priprema sadržaje. Publikacije »Brod 8961248« su zamišljene kao popratni materijal dodatnih aktivnosti Sveučilišta, na kojem su radili studenti Sveučilišta u Rijeci u sklopu nastavnih kolegija ili volonterskim angažmanom.


Podloga za učenje


– Publikacije su izrađene u maloj nakladi i s namjerom senzibiliziranja najmlađih uzasta Riječana o temema iz prošlosti Rijeke, industrijske baštine i broda »Galeb«, no ne i uključivanja u nastavni plan i program.


Zamišljene su kao podloga za učenje o novim kulturnim mjestima grada, obnovljenim nekadašnjim industrijskim objektima te će biti dostupne u Muzeju grada Rijeke.


Nije predviđeno da publikacije budu formalno integrirane u obrazovni sustav niti da budu dijeljene po školama, kaže Pandža, i najavljuje da će publikacija uskoro biti predstavljena.