Počelo je

Prvo zvono: U škole PGŽ-a danas kreće 2.306 prvašića

Ingrid Šestan Kučić

U srednjoškolske klupe sjest će i oko 2.500 učenika prvih razreda srednjih škola, a danas započetu školsku godinu završit će 17. lipnja 2020. godine



U svim školama Primorsko-goranske županije danas će se oglasiti prvo školsko zvono u novoj školskoj godini za gotovo 30 tisuća školaraca svih uzrasta. Neki su to zvono dočekali s više ili manje uzbuđenja, a najuzbuđeniji su sigurno prvašići kojih je ove godine na području Primorsko-goranske županije 2.306, ako je suditi prema upisnim podacima, jer točan broj učenika utvrđuje se tek s početkom školske. Prvi put u klupe, ali one srednjoškolske, sjest će i oko 2.500 učenika prvih razreda srednjih škola, a bez obzira je li im današnji dan prvi susret sa školskom sredinom ili su samo prešli u viši razred svi učenici danas započetu školsku godinu završit će 17. lipnja 2020. godine


Iako od ove školske godine kalendar nastavne godine više nije unificiran za sve škole u Hrvatskoj, nego je osnivačima dana mogućnost da biraju između četiri modela praznika i nastavnih dana osnivači škola na području Primorsko-goranske županije odlučili su zadržati već ustaljeni ritam školskih praznika, a jedina je iznimka Prva riječka hrvatska gimnazija čiji će učenici ove školske godine imati i po prvi puta ponuđene jesenske praznike, kraće zimske praznike, ali i praznike u veljači te malo drugačiji termin proljetnih praznika. Ravnateljica te škole Jane Sclaunich kaže da se ta škola na tu opciju odlučila, jer je primijećeno da je od početka školske godine pa do zimskih praznika predugi period i dolazi do zasićenja kod učenika.


– Mi smo se odlučili za četvrti model praznika, a to znači da uvodimo jesenje praznike u posljednjem tjednu listopada, zimski će nam praznici trajati dva, a ne tri tjedna, a onda posljednjeg tjedna veljače ponovno imamo praznike koje smo zamislili kao individualnu podršku učenicima. To znači da će učenici taj tjedan moći dolaziti u školu na svojevrsnu dopusnku nastavu i nastavnici će im biti dostupni, pojašnjava ravnateljica.




Učenici te škole na proljetne će praznike tjedan prije Uskrsa, a Sclaunich ističe da je i europska praksa pokazalo kako je bolje imati više manjih nego manje duljih praznika. Za razliku od riječkih gimanzijalaca svi ostali učenici u Primorsko-goranskoj županiji imat će jedinstven kalendar rada prema kojem zimski odmor za učenike počinje 23. prosinca i traje do 10. siječnja 2020. godine, s tim da nastava počinje 13. siječnja. Proljetni odmor učenika počinje 10. travnja i završava 17. travnja, s tim da nastava počinje 20. travnja.


Uz to kada će se učenici odmarati važno im je i kako će biti organiziran rad u školi, a prema podacima Grada Rijeke ove školske godine u dvije smjene će raditi samo jedna škola i to OŠ Fran Franković, dok će djelomični rad u dvije smjene organizirati šest škola, a riječ je o školama Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Kantrida, Pehlin, Turnić i Zamet. U jednoj smjeni radit će 16 škola čiji je osnivač Grad Rijeka: Belvedere, Brajda, Centar, Dolac, Gelsi, Ivana Zajca, Kozala, Nikola Tesla, Pećine, Podmurvice, San Nicolo, Srdoči, Škurinje, Trsat, Vežica, Vladimir Gortan te 2 ustanove namijenjene učenicima s posebnim potrebama Centar za odgoj i obrazovanje i Centar za autizam, kao i Osnovna waldorfska škola te Katolička osnovna škola ‘’Josip Pavlišić’’.