Nezadovoljni prijedlogom zakona

Prosvjed liječnika obiteljske medicine u Rijeci: ‘Zašto tjerate pacijente u privatne poliklinike?’

Barbara Čalušić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Više od 200 liječnika prošlo je danas u glasnoj koloni riječkim Korzom prosvjedujući od Jelačićevog pa do Jadranskog trga protiv prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji smatraju pogubnim za primarnu zdravstvenu zaštitu i cijeli sustav zdravstva.



RIJEKA Više od 200 liječnika prošlo je danas u glasnoj koloni riječkim Korzom prosvjedujući od Jelačićevog pa do Jadranskog trga protiv prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji smatraju pogubnim za primarnu zdravstvenu zaštitu i cijeli sustav zdravstva. Liječnicima obiteljske medicine na prosvjedu su se pridružili kolege stomatolozi, bolnički liječnici, medicinske sestre, umirovljeni liječnici i studenti, a podržali su ih i saborski zastupnici Ines Strenja Linić i Željko Jovanović. Iako je prosječna dob liječnika obiteljske medicine u Primorsko-goranskoj županiji 53 godine na riječkom se prosvjedu okupio značajan broj liječnika mlađe generacije u čije se ime skupu obratila dr. Emina Tinodi.


– Zakon o zdravstvenoj zaštiti itekako se tiče nas i naše budućnosti, zato smo ovdje. Ne možemo mirno promatrati kolege koje su nakon dugotrajnog i skupog školovanja prisiljeni napustiti svoju zemlju jer ovdje nemaju osnovne uvjete. Mi ne želimo otići, nas se tjera. Ne daju nam raditi, omalovažavaju nas na razne načine, od nas žele stvoriti pisare i administratore. Umjesto da se bavimo onim što znamo najbolje, našim pacijentima, zbog kojih smo tu, mi moramo ispunjavati hrpe nebitnih podataka. Gospodo iz Vlade, ministre zdravstva, mi smo završili Medicinski fakultet i želimo se baviti medicinom – poručila je mlada liječnica dodajući kako se pacijentima sve više uskraćuju osnovna prava i kako postaju sve bolesniji.


– Ne dozvoljava nam se da liječimo, ne daje nam se potrebna oprema, izrabljuje nas se u zamjenama, dežurstvima i kojekakvim prekomandama, a dok se narod uvjerava da smo plemstvo, mi smo svedeni na razinu prosjaka. Spavate li mirno kada znate da već sada u desecima ambulanata u Hrvatskoj nema doktora? I da naši pacijenti ostaju bez potrebne skrbi. Ovaj današnji prosvjedni skup vam je upozorenje da to ne činite. Stanite i promislite za opće dobro. Prestanite voditi brigu isključivo o svojim sitnim interesima – istaknula je Tinodi na Jadranskom trgu gdje su liječnici zapalili svijeće za spas hrvatskog zdravstva.




Dr. Aleksandar Ljubotina optužio je političare da su koncesionare u PZZ-u koji su od svojih prihoda kupovali opremu da bi bolje liječili svoje pacijente prozvali tajkunima i kako ne dopuštajući kolegama iz domova zdravlja odlaske u privatnike uz ugovor s HZZO-om tjeraju liječnike iz države.


– Mi, obiteljski liječnici još se uvijek borimo. Borimo se da naši mladi kolege ostanu u obiteljskoj medicini i Lijepoj našoj, naglasio je.Liječnici su jučer apelirali i na saborski Odbor za zdravstvo da donese negativno mišljenje o novom zakonu koji bi na prvo čitanje u Sabor trebao ići u četvrtak. Liječnicima primarne zdravstvene zaštite smetaju odredbe zakona prema kojima će do 25 posto ordinacija obiteljske medicine morati ostajati u okvirima domova zdravlja te nemogućnost naslijeđivanja ordinacija koju oni tumače kao osiguravanje kontinuiteta kvalitetne skrbi u obiteljskoj medicini. Činjenica je i da su u prvoj varijanti Zakona o zdravstvenoj zaštiti odredbe predviđale potpunu privatizaciju PZZ-a te mogućnost naslijeđivanja ordinacija.
 Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



 


– Samo u našoj županiji kroz najviše šest godina u mirovinu odlazi 71 koncesionar od čega čak 41 liječnik obiteljske medicine u Rijeci. Istovremeno europska regulativa nam nalaže da će od 2020. godine u ordinacijama obiteljske medicine moći raditi samo specijalisti obiteljske medicine za koje je već sada jasno da ih neće biti dovoljno. Sve to ozbiljno ugrožava opstojnost cijelog sustava, kazala nam je dr. Lidija Gović Golčić, liječnica obiteljske medicine iz Rijeke koja je jučer sudjelovala na prosvjedu. Kao i mnogim njezinim kolegama smeta joj što se mogućnost naslijeđivanja ordinacija protumačila kao njihovo preprodavanje i amerikanizacija zdravstva. Upravo suprotno, ona tvrdi da bio obiteljski liječnici svoje ordinacije koje su sami uređivali i opremali samo prepustili mladim kolegama koje bi prethodno educirali i za koje bi mogli garantirani da će i dalje pružati kvalitetnu i stručnu skrb.


– Jučer sam napunila 60 godina i moj jedini cilj u svemu ovom je educirati mladog čovjeka i prepustiti mu ordinaciju s opremom. Samo na taj način možemo biti sigurni da će postojati kontinuitet kvalitetne zdravstvene zaštite ovdje gdje živimo. Riječ je i o našoj građanskoj odgovornosti i samo na taj način mogu biti sigurna da ću i ja kao pacijent jednog dana dobiti kvalitetnu skrb, objasnila je Gović Golčić.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



Opširnije u tiskanom izdanju