Problemi na tržnici

Prodavači s place žale se na carinsku represiju: ‘Ne preostaje ništa drugo nego skupiti obitelj i otići’

Damir Cupać

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA – Zoran Plavčić ima štand na riječkoj placi od kojega živi cijela njegova obitelj i najavio je da će zbog terora carinske službe zatvoriti tvrtku i iseliti iz Hrvatske budući da ne mogu plaćati kazne koje su sve učestalije.


– Nedavno smo dobili dva puta kaznu po 20.000 kun. To je nemoguće platiti i ne preostaje mi ništa drugo nego zatvoriti firmu skupiti obitelj i otići, najavio je Plavčić.


Dodao je da teror traje zadnjih mjesec i pol dana i da su prodavači očajni jer se izriču kazne bez upozorenja.




– Na otvorenom prostoru kao što je riječka tržnica nemoguće je funkcionirati kako oni misle da bi trebalo. Često nemamo kvalitetan signal da bi radila fiskalna blagajna.


Mora se naći drugi model jer ova situacija je apsurdna. Koliko čujem, slična situacija je i u Dalmaciji, naveo je Plavčić.


Podršku prodavačima na riječkoj placi dali su Petra Mandić i Josip Kukuljan iz Mosta.


– Problemi su nastali zbog carinskih nadzora fiskalizacije zbog kojih se uništavaju mali prodavači i proizvođači. Izriču se maksimalne kazne, a predložene izmjene zakona o fiskalizaciji su takve da će stanje biti još i gore. Bit će to pogubne za male OPG-ove. Most će uputiti amandmane na ovakvo zakonsko rješenje jer na otvorenom treba ukinuti ovakav oblik fiskalizacije koji je neprimjeren i koji stavlja ljude u bezizlazne situacije, ocijenila je Mandić.


Josip Kukuljan kaže da je nedavno i sam svjedočio očaju žene kojoj je izrečena maksimalna kazna i koja će biti prisiljena zatvoriti obrt.


– Zbog represije je zatvoreno već 50 prodajnih mjesta, a bit će još i gore. Ljudima nalože zatvaranje štandova, a povrće u njima truli. Suze mi idu na oči zbog svega. Grad Rijeka je uložio nemali novac u uređenje place, a pitanje je tko će uopće ostati na njoj prodavati robu. To se mora promijeniti, zaključio je Kukuljan.