Preventivna akcija

Poštujte znakove zbog 2.282 prvašića

Slavica Kleva

Boris Skeledžić i Svemirka Miočić / Foto: D. ŠKOMRLJ

Boris Skeledžić i Svemirka Miočić / Foto: D. ŠKOMRLJ

U rujnu će se provoditi nadzor prometa na prilazima školama, u vrijeme početka i završetka nastave, a po potrebi će policijski službenici pratiti djecu dok prelaze prometnicu i upravljati prometom



RIJEKA – Stasala je generacija u dobi od trideset i koje godine života koja se može pohvaliti da su bili prvi koji su prošli edukativno-promidžbenu akciju »Poštujte naše znakove«.


aime, prošlo je 25 godina od prve akcije koja se provodi diljem naše zemlje u sklopu kampanje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, posebno povećanja sigurnosti djece u prometu.


Na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, o provedbi i svim detaljima akcije potanko je izvijestio prvi čovjek Službe za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić.




– Prvi tjedan nove školske godine, kao i tijekom cijelog rujna, provodit će se pojačan nadzor prometa na prilaznim cestama, ulicama, raskrižjima u blizini škola, osobito u vrijeme početka i završetka nastave, a po potrebi će policijski službenici pratiti djecu kako prelaze prometnicu te upravljati prometom, kazao je Skeledžić, istaknuvši da su na području naše Županije ove godine upisana 2.282 prvašića.


– Srećom, unazad dvije godine niti jedno dijete nije smrtno stradalo, 20 ih je bilo ozlijeđeno u prometnim nesrećama, troje djece teže, a 17-ero lakše. U proteklih godinu dana na području PU primorsko-goranske smrtno je stradalo 16 osoba, dvije ososbe više nego u istom razdoblju prošle godine, 114 osoba je zadobilo teške, a 471 osoba lakše tjelesne ozljede.


– Tijekom akcije provodit ćemo i preventivne aktivnosti gdje će policijski službenici prometne policije tijekom rujna u svim osnovnim školama održati predavanja za sve polaznike prvih razreda na temu sigurnog sudjelovanja u prometu. Nakon predavanja prvašići na dar dobijaju reflektirajuće prsluke za koje su sredstva osigurana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Policijski službenici će i na roditeljskim sastancima dodatno upozoriti roditelje učenika prvih razreda na važnost pravilnog smještaja djece u vozilu, o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu i potrebi maksimalnog poštivanje zakonskih propisa, naveo je dalje Skeledžić.


– Na cijelom području naše Županije pojačano ćemo nadzirati sve vozače u prometu i kontrolirati sve prekršaje, a posebno one najteže, brzinu, alkohol, korištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela u tijeku vožnje. U fokusu nadzora posebno će biti vozači autobusa namijenjenih prijevozu djece do škole, kao i brzina kretanja svih vozila u prometu, posebice u zonama škola. Uz policijske službenike, u zonama škola promet će nadzirati i pripadnici školskih prometnih jedinica te djelatnici nadležnih prometnih redarstava, obećao je Skeledžić.


»Europski dan bez poginulih u prometu«


Boris Skeledžić najavio je i održavanje projekta Edward »Europski dan bez poginulih u prometu« što se u organizaciji Europske mreže prometne policije (TISPOL) obilježava u Europi četvrtu godinu za redom. Projekt podržava trideset zemalja članica EU-a, ove godine se Norveška, Švicarska i Srbija pojavljuju kao zemlje promatrači. Tijekom mjeseca rujna provodi se niz aktivnosti u prometu sve do završnog dana projekta 26. rujna 2019., kada će biti obilježen Dan bez poginulih u prometu.Ujedno, odaslan je poziv svim građanima da se uključe u ovaj projekt potpisivanjem prisege i slanjem fotografija sa znakom projekta putem poveznica koje se nalaze na službenim web stranicama Projekta