Peticija za povrat Malog salona u 2021. godini: Istiskivanje riječkog Malog salona iz kulturnog života nepromišljen je čin

P. N.

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Specifičnost je Malog salona što je smješten na glavnoj pješačkoj zoni, a orijentacija na ulicu čini ga ne samo komunikatorom i medijem nego i jednim od gradskih toponima upisanih u kolektivno sjećanje.



Djelatnici Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka na internetu su organizirali prikupljanje peticije za povrat Malog salona MMSU-a u 20121. godini. Peticiju su do sada potpisala 874 potpisnika. U tekstu kojim pozivaju na potpisivanje peticije, djelatnici MMSU-a navode:


“Potreseni bespogovornom odlukom Hrvatske radiotelevizije, vlasnika prostora u kojem se nalazi Mali salon (Korzo 24, Rijeka) da se on pretvori u studio za praćenje programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture a nakon završetka projekta se ne vrati svojoj sadašnjoj funkciji, pozivamo vas da nam se pridružite u zahtjevu da se u 2021. godini ponovo sklopi ugovor o zakupu prostora između Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i HRT-a.


Gašenjem Malog salona novim naraštajima uskraćujemo važan a često i jedini izložbeni prostor u gradu.




U vremenu sve vidljivijeg potiskivanja prostora javne namjene i zajedništva, slijedeći umjetničke ciljeve i mogućnosti koje aktualni grad nudi, važnost Malog salona umnogostručuje se.


Specifičnost je Malog salona što je smješten na glavnoj pješačkoj zoni, a orijentacija na ulicu čini ga ne samo komunikatorom i medijem nego i jednim od gradskih toponima upisanih u kolektivno sjećanje.


Dok nam je EPK prilika za stjecanje međunarodne vidljivosti u kojoj želimo dostojno predstavljati hrvatsku kulturu, naša se aktivnost nastavlja i nakon toga. Istiskivanje Malog salona iz kulturnog života Republike Hrvatske smatramo nepromišljenim činom i nadamo se da će Hrvatska radiotelevizija uvidjeti dugoročnu štetu takve poslovne odluke.”


Peticiju su organizirali djelatnici MMSU-a Jelena Androić, Vilma Bartolić, Stošija Baljak Gržančić, Maja Barabaš, Kora Girin, Tamara Medač Medija, Ivana Meštrov, Katerina Jovanović, Ivana Lučić, Ksenija Orelj, Ivan Moher, Vanja Pužar, Anton Samaržija, Sabina Salamon, Snježana Sinčić, Nataša Šuković, Marina Tkalčić i Diana Zrilić.


Zainteresirani peticiju mogu potpisati na stranici do koje vodi ovaj link.